Παγώνουν για ένα χρόνο τα χρέη των κτηνοτρόφων

Παγώνουν για ένα χρόνο τα χρέη των κτηνοτρόφων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πάγωμα των χρεών για ένα χρόνο απάντησε στις «προειδοποιητικές» κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, εν όψει ΔΕΘ. Οπως ανακοίνωσε χθες «θα μετατοπιστεί το χρονικό όριο για την πληρωμή των οφειλόμενων χρεολυτικών δόσεων των ετών 2008 και 2009 για ένα χρόνο δηλαδή έως το τέλος του 2010 και του 2011 αντίστοιχα». Παράλληλα αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων μέχρι και 2 χρόνια των μεσομακροπρόσθεσμων επενδυτικών δανείων που χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους έως και 5 έτη.

Οσον αφορά τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ανακοινώθηκε ότι ανανεώνονται από την ΑΤΕ «τα πιστοδοτικά όρια των βραχυπρόθεσμων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης για 2 έτη με την υποχρέωση καταβολής μόνο τόκων».

Τέλος, ανακοινώθηκε η επιδότηση ασφαλίστρου για την ασφάλιση ζημιών σε καλλιέργειες και ζώα από νέους κινδύνους που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Κινητοποιήσεις

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι χθες, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, προχώρησαν στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης για περίπου τέσσερις ώρες στο ύψος των Τεμπών.

Χθες το πρωί περίπου χίλιοι κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα παρέταξαν στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας τα αγροτικά αυτοκίνητά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαμένο εισόδημά τους και τον κίνδυνο κατάρρευσης του κλάδου.

Με ομιλίες που στρέφονταν εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούσαν την παραίτησή του, προειδοποίησαν ότι θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ δεν περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας.

Οι κτηνοτρόφοι έστειλαν ένα «προειδοποιητικό μήνυμα», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Δ. Καμπούρης, επαναδιατυπώνοντας τα αιτήματά τους για στήριξη του εισοδήματός τους και του κλάδου.

Ζητούν οικονομική ενίσχυση πενήντα ευρώ ανά αιγοπρόβατο και διακόσια πενήντα ανά αγελάδα, αποζημίωσεις μέσω του ΕΛΓΑ για την περυσινή καλοκαιρινή ξηρασία, περιορισμό της «ψαλίδας» τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή με διασφάλιση τιμών στο 1,30 ευρώ/λίτρο για το αιγοπρόβειο γάλα, στο 0,90 για το κατσικίσιο και στο 0,60 για το αγελαδινό και στα επτά ευρώ/κιλό μέση ετήσια τιμή για το αιγοπρόβειο κρέας, αλλά και φορολογικές διευκολύνσεις, καθώς και τη ρύθμιση χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή