Προσδοκία εσόδων από ΦΠΑ με δόσεις

Προσδοκία εσόδων από ΦΠΑ με δόσεις

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταμειακές διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας, κάνει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποδίδουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε δόσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, οι φορολογούμενοι με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα καταβάλλουν το 30% του φόρου, ενώ το υπόλοιπο θα έχουν τη δυνατότητα να το εξοφλήσουν σε δύο μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, θα επιβαρύνονται με προσαύξηση 1,5% μηνιαίως, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά δεν θα έχουν ποινικές συνέπειες. Εάν μετά την παρέλευση του διμήνου δεν εξοφλήσουν την οφειλή, θα αναζητούνται και οι ποινικές ευθύνες και θα επιβάλλεται υψηλότερη επιβάρυνση.

Η διευκόλυνση έχει ως στόχο να αυξηθούν τα έσοδα από ΦΠΑ που εμφανίζουν μείωση 6,5% στο 7μηνο και είναι ένας από τους βασικούς λόγους του φετινού δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος πάνω από το 5% του ΑΕΠ. Ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε και επισήμως ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της κυβέρνησης θα είναι για διετή παράταση, έως το τέλος του 2012. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η εισοδηματική πολιτική και το επόμενο έτος θα είναι σφικτή και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα κινηθούν στα επίπεδα του πληθωρισμού, δηλαδή περί το 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή