Μείωση του ελλείμματος μέσω ΔΕΠΑ και διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ A.E.

Μείωση του ελλείμματος μέσω ΔΕΠΑ και διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ A.E.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικοποιήθηκε χθες η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ) για απόσχιση της ΔΕΣΦΑ A.E. από τη ΔΕΠΑ, όπως και η απόφαση για άντληση εσόδων υπέρ του Δημοσίου που θα μειώσουν το έλλειμμα. O στρατηγικός επενδυτής που θα αναζητηθεί μέσω του επικείμενου διαγωνισμού θα εισέλθει μόνο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ A.E. που ελέγχει τον τομέα της εμπορίας και τη συμμετοχή στον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου. O τομέας της μεταφοράς θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο της ΔΕΣΦΑ A.E., η οποία όμως με βάση τα όσα αποφάσισε χθες η ΔΕΑ, αποδεχόμενη σχετική εισήγηση των συμβούλων ιδιωτικοποίησης, δεν θα αποτελεί πλέον θυγατρική της ΔΕΠΑ, αλλά θα ελέγχεται απευθείας απο τους μετόχους της εταιρείας κατά την υφιστάμενη αναλογία τους. Θα ελέγχεται δηλαδή απευθείας σε ποσοστό 65% από το Δημόσιο και 35% από τα ΕΛΠΕ. H ίδια απόφαση προβλέπει την διατήρηση σε κάθε περίπτωση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό 51% και πιθανή μελλοντική εισαγωγή της εταιρείας στο X.A.

H απόσχιση του ΔΕΣΦΑ από τον Ομιλο της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε σχετικό Δελτίο Τύπου τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών, καθώς καθιστά σαφέστερο το πλαίσιο λειτουργίας των δύο εταιρειών. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, μέσω του ΔΕΣΦΑ το Δημόσιο διατηρεί τον έλεγχο στο δίκτυο αγωγών φυσικού αέριου όπως και στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών και την ισόποση επιστροφή μετοχικού κεφαλαίου στο ελληνικό Δημόσιο (μόχλευση), τα συναρμόδια υπουργεία την αποδίδουν σε δύο λόγους. O πρώτος συνδέεται με την αποτροπή «ευκαιριακών» επενδυτών στον διαγωνισμό και ο δεύτερος με την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για το Δημόσιο.

Δηλαδή, το Δημόσιο σκοπεύει να πάρει από τη ΔΕΠΑ όλα τα χρωστούμενα μερίσματα, για όσες χρήσεις δεν τα έχει εισπράξει και να εισπράξει και προμέρισμα για το 2009. Τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν στο έλλειμμα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους.

Εκκρεμή παραμένουν άλλα κρίσιμης σημασίας θέματα, όπως η συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ αλλά και θέματα που συνδέονται με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) προς την εταιρεία, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενης συνεδρίασης. Ενα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση είναι η σύνδεση του εγχειρήματος της ιδιωτικοποίησης με την ανάγκη ανεύρεσης των αναγκαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου για το «γέμισμα» του αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας. Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αποκάλυψε η «K» της περασμένης Κυριακής σε σχετικό ρεπορτάζ, έχουν γίνει ήδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή