Η Ευρώπη ανακάμπτει, σε τροχιά ύφεσης η ελληνική οικονομία

Η Ευρώπη ανακάμπτει, σε τροχιά ύφεσης η ελληνική οικονομία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία διαγράφει αντίθετη πορεία και εμφανίζει για πρώτη φορά από το 1993, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Σήμερα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο διάστημα αυτό κινήθηκε μεταξύ του 0,1% και 0,3%, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνονται στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,2%, από +0,3% που είχε διαμορφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Στην Ευρώπη, κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία ανέκαμψε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, αν και παραμένει σε αρνητικό έδαφος.

Τουρισμός, ιδιωτική κατανάλωση, οικοδομή και βιομηχανία, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Η πτώση στην τουριστική κίνηση, μπορεί να ήταν μικρότερη της αναμενόμενης, αλλά έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες εισοδήματος στην «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2009, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στα 2,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 194%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά περιορίστηκε τον Ιούλιο στο 6,6%, από 7,4% τον Ιούνιο και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008.

Μεγαλύτερη ανησυχία όμως προκαλεί η αύξηση της ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2009 διαμορφώθηκε στο 8,5%, με την ΕΣΥΕ, να καταγράφει 95.624 περισσότερους ανέργους σε σχέση με τον Μάιο του 2008 (6,6%). Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι για ολόκληρο το 2009, το ποσοστό ανεργίας θα κυμανθεί μεταξύ του 9% και 9,5%, όταν πέρσι είχε διαμορφωθεί στο 7,7%.

Αντιθέτως, στην ευρωπαϊκή οικονομία καταγράφεται σταδιακή μετάβαση από την ύφεση των αρχών του έτους προς την ανάκαμψη στις αρχές του 2010, βάσει των πρώτων στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ενωσης, Eurostat, για τον ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο. Συγκεκριμένα αν και αρχικά η Επιτροπή είχε τοποθετήσει την ανάπτυξη στο -0,3% για την Ευρώπη των 27, χθες ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ήταν -0,2%, στη δε Ζώνη Ευρώ -0,1%, έναντι πτώσης -2,5% και -2,4% αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως ιδιαίτερα θετική ήταν η έξοδος από την ύφεση των δύο σημαντικότερων οικονομιών της Ζώνης Ευρώ, της γερμανικής και της γαλλικής που εμφάνισαν αμφότερες ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 0,3% σε τριμηνιαία βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή