Μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων

Μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούν τα επιτόκια στις περισσότερες κατηγορίες δανείων οι ελληνικές τράπεζες, συντηρώντας το άνοιγμα της ψαλίδας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, που αποκλιμακώνονται με ταχύτερους ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, το περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή η διαφορά μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων, αυξήθηκε οριακά τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο 3,87%, εξέλιξη που αποδίδεται στην ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων έως ένα χρόνο μειώθηκε στο 2,34% από 5,36% τον Δεκέμβριο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,86% από 3,75%.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία των επιτοκίων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μετακυλίουν με αργό ρυθμό τη μείωση του κόστους δανεισμού, όπως αυτή προκύπτει από την πτώση του euribor, το οποίο χθες έκλεισε στο 0,813%. Ετσι, παρά τη μείωση που σημειώθηκε στις περισσότερες κατηγορίες δανείων, η διαφορά μεταξύ των ελληνικών επιτοκίων και της Ευρωζώνης ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 300 μονάδες.

Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στον δανεισμό των επιχειρήσεων μέσω υπερανάληψης από λογαριασμούς όψεως, το επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στο 7,45%, ενώ το αντίστοιχο στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,34%. Μικρότερη είναι η διαφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες των δανείων για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, περιορίζεται στις 100 περίπου μονάδες για τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο των οποίων διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 3,44% έναντι 2,37% στην Ευρωζώνη, ενώ στο 4,33% έναντι 3,57% στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων έως 1 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας και στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και συγκεκριμένα στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως 5 χρόνια, που διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουλίου στο 8,49% έναντι 6,46% στην Ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη διαφορά, που φθάνει τις 227 μονάδες, εντοπίζεται στα δάνεια μέσω υπερανάληψης από τρεχούμενους λογαριασμούς, το επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε στο 11,57% έναντι 9,30% στην Ευρωζώνη.

Αντίθετα, ταχύτερη είναι η αποκλιμάκωση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, κατηγορία στην οποία τα ελληνικά επιτόκια έχουν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Η μεγαλύτερη διαφορά, που δεν ξεπερνάει όμως τις 74 μονάδες, εντοπίζεται στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως 5 χρόνια, το οποίο διαμορφώνεται στο 4,61% έναντι 3,87%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή