Προειδοποίηση για απάτη με πλαστά e-mails

Προειδοποίηση για απάτη με πλαστά e-mails

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων πολιτών (αριθμών πιστωτικών καρτών κ. λπ.) παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα μέσω πλαστών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), των οποίων ως αποστολέας εμφανιζόταν δήθεν το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Τα μηνύματα αυτά περιείχαν συνδέσμους (links) οι οποίοι οδηγούσαν σε ψεύτικες οθόνες καταχώρισης στοιχείων που δεν έχουν σχέση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συμβουλεύει τους πολίτες να αγνοούν τέτοιου είδους μηνύματα, καθώς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν ζητεί σε καμία περίπτωση από τους πολίτες να αποκαλύψουν μέσω e-mail προσωπικά τους στοιχεία.

Για τις εφαρμογές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι πολίτες μπορούν να έχουν πληροφόρηση στη διεύθυνση www. gsis. gr.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέθοδος αυτή αποκαλείται phising και είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου (mail) διεθνώς. Η πιο δημοφιλής «έκδοση» της μεθόδου αυτής είναι η αποστολή πλαστών μηνυμάτων, όπου αποστολείς φέρονται να είναι τράπεζες που ζητούν από τους πελάτες τους επιβεβαίωση των στοιχείων τους (όνομα, επώνυμο, λογαριασμός τράπεζας, λογαριασμός πιστωτικής κάρτας, προσωπικός κωδικός κ. ά.).

Εκτιμήσεις φέρουν 2.500 Ελληνες κάθε χρόνο να πέφτουν θύματα κάθε μορφής ηλεκτρονικής απάτης, ενώ η λεία των επιτηδείων ανέρχεται στη χώρα μας σε περίπου 4 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Ο ηλεκτρονικός τζίρος στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ.

Διεθνώς, 90 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ κάθε μέρα αποστέλλονται παραπλανητικά μηνύματα (spam) σε παρτίδες των 20.000.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή