Ο Αύγουστος «έδειξε» ανάκαμψη στη βρετανική αγορά κατοικίας

Ο Αύγουστος «έδειξε» ανάκαμψη στη βρετανική αγορά κατοικίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ενδείξεις για την έξοδο της βρετανικής αγοράς κατοικίας από την ύφεση προέκυψαν τον Αύγουστο, σύμφωνα με σειρά μελετών. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank ανέφερε ότι οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο εκτινάχθηκαν τον προηγούμενο μήνα, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η κάμψη. Συγκεκριμένα, πωλήθηκαν περίπου 250 κατοικίες και διαμερίσματα αξίας άνω του 1 δισ. στερλίνων, έναντι μόλις 75 κατοικιών κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Οπως ανέφερε ο κ. Λίαμ Μπέιλι, επικεφαλής ερευνών κατοικίας της Knight Frank, κύριος λόγος για την εξέλιξη αυτή ήταν ο συνδυασμός παραγόντων, όπως οι αυξανόμενες τιμές και η ενίσχυση της πεποίθησης στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας του Κεντρικού Λονδίνου, ενώ ρόλο για τους αγοραστές από το εξωτερικό διαδραμάτισε και η εξασθένηση της στερλίνας. Μοιραία και οι τιμές σημείωσαν την πέμπτη διαδοχική άνοδο τον Αύγουστο, ενώ συνολικά τους τελευταίους έξι μήνες έχουν ανακάμψει κατά 4,7%. Ετσι, βρίσκονται πλέον 12% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, που είναι το καλύτερο σημείο τους από τον Οκτώβριο του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των πολυτελών κατοικιών μειώθηκαν κατά 15% κατά τους πέντε πρώτους μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, πριν από περίπου ένα χρόνο, τη στιγμή που από το 2007 και την εμφάνιση τής χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα, χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι κι εργαζόμενοι σε εταιρείες του κλάδου έχουν μείνει άνεργοι. Ως εκ τούτου, οι ξένοι αγοραστές είναι εκείνοι που εμφανίζονται περισσότερο δραστήριοι, μιας και σε αυτούς αποδίδεται το 40% των αγορών, σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν και την εξασθένηση της στερλίνας κατά 11% έναντι του δολαρίου και 8,5% έναντι του ευρώ, στην πορεία του τελευταίου 12μήνου.

Εν τω μεταξύ, άλλη μία έρευνα, αυτήν τη φορά από την Hometrack, ήρθε να επιβεβαιώσει την αντιστροφή του κλίματος στην αγορά κατοικίας της Μεγ. Βρετανίας. Σύμφωνα με αυτήν, οι τιμές των κατοικιών τον Αύγουστο κατέγραψαν την πρώτη μηνιαία άνοδό τους -έστω και με το οριακό 0,1%- για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007. Κατά τους τρεις μήνες που είχαν προηγηθεί του Αυγούστου, οι τιμές πώλησης είχαν παραμείνει αναλλοίωτες. Συγκριτικά πάντως με τον Αύγουστο του 2008, οι ζητούμενες τιμές παρέμειναν 6,7% πιο κάτω, πτώση όμως που ήταν η μικρότερη του τελευταίου έτους. Οι τιμές κατέγραψαν άνοδο, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο και την νοτιοανατολική Αγγλία. Σύμφωνα με μεσίτες και εκτιμητές, οι τιμές των κατοικιών ενδέχεται να ανακάμψουν, χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τις πωλήσεις, καθώς έχουν προηγηθεί αρκετοί μήνες αυξανόμενης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, αρνητικοί παράγοντες, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η αυξανόμενη ανεργία εξακολουθούν να υφίστανται, περιορίζοντας την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας. Πάντως, σε πρόσφατη έκθεση της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων τον Ιούλιο ήταν οι υψηλότερες (38.181) από τον Φεβρουάριο του 2008, δείγμα ότι η τραπεζική αγορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι που θα αποτυπωθεί σύντομα και στην αγορά ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή