Συνταξιοδοτικές δαπάνες και όρια ηλικίας τα αγκάθια του ασφαλιστικού

Συνταξιοδοτικές δαπάνες και όρια ηλικίας τα αγκάθια του ασφαλιστικού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι αδύνατο να μη βρεθούν στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Οι δαπάνες για συντάξεις καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα Κομισιόν και διεθνείς οργανισμοί να ζητούν επιτακτικά νέα μεταρρύθμιση που θα καταστήσει βιωσιμότερο το σύστημα και θα «ανακουφίσει» τον προϋπολογισμό.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα φτάσουν στο 24% του ΑΕΠ το 2050. Σε συνδυασμό μάλιστα με το υπέρογκο δημόσιο χρέος που ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ, αντί να μειώνεται προς το 60% του ΑΕΠ, αλλά και την αύξηση του γηρασμένου πληθυσμού, τα περιθώρια είναι περιορισμένα για να μην προχωρήσει σε αλλαγές η νέα κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν αρνητικά στον μόνιμο περιορισμό του ελλείμματος σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, αλλά και στην υποχώρηση του υψηλού χρέους που επιβαρύνει και το κόστος δανεισμού.

Αλλωστε, είναι ακόμα ανοικτό και το φλέγον ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των γυναικών και των ανδρών στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας. Πρόκειται για μια αλλαγή που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περί τις 140.000 εργαζόμενες, ενώ η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα να καταθέσει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο που θα ορίζει τις αλλαγές. Μάλιστα, η Κομισιόν φαίνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι έδωσε στην Ελλάδα άτυπη διορία δύο – τριών μηνών, για να νομοθετήσει τις αλλαγές. Κάτι το οποίο όλα δείχνουν ότι θα πάρει και άλλη παράταση, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Ορια συνταξιοδότησης

Το σίγουρο είναι ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στις 4 Οκτωβρίου, θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς των ορίων συνταξιοδότησης του δημόσιου τομέα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν 17 χρόνια αργότερα από ό,τι αν ίσχυε το σημερινό καθεστώς.

Επίσης, ένα ζήτημα το οποίο θα κληθεί να εξετάσει το νέο οικονομικό επιτελείο είναι και αυτό που αφορά την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας, με πρώτο από όλα τον ΟΑΕΕ, καθώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών ειδικά τώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, για τον ΟΑΕΕ υπάρχει η ανησυχία ότι αν δεν πληρώσουν τα χρωστούμενα οι οφειλέτες του, ή δεν επιδοτηθεί το Ταμείο από τον προϋπολογισμό, ενδέχεται να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για την καταβολή των συντάξεων μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε περίπτωση που η Ν.Δ., είναι και πάλι κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές όπως έχει δεσμευτεί το οικονομικό επιτελείο που θα αφορούν τον διαχωρισμό των υπηρεσιών συντάξεων και υγείας των Ταμείων, την επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), την αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων και την προώθηση κινήτρων για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή