Οφελος 500 εκατ. από το «πάγωμα» των αποδοχών

Οφελος 500 εκατ. από το «πάγωμα» των αποδοχών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 500 εκατ. ευρώ εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες της Ε. Ε. την εξοικονόμηση δαπανών από τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν άμεσα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στο πλαίσιο της διετούς προσπάθειας ελέγχου των δαπανών που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, στην περίπτωση που επανεκλεγεί η Ν. Δ., περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η συνέχιση του «παγώματος» των μισθών και συντάξεων, η περικοπή των υπερωριών και των μετακινήσεων και το πάγωμα των προσλήψεων (θα αντιστοιχεί μία πρόσληψη σε δύο αποχωρήσεις).

Ωστόσο, από τα μέτρα αυτά το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει θεωρείται περιορισμένο, ειδικά μπροστά στο μέγεθος του εκτροχιασμού που έχει καταγραφεί. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ξεπεράσει το 8,5% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αναμένεται να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ και δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ακόμη και μεταξύ του 6% και του 7% του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για πρωτοβουλίες που φαίνεται πως ικανοποιούν την Κομισιόν στο πλαίσιο της παροχής διετούς παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος. Αλλωστε, το μέτρο του «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων φέτος ήταν και το μοναδικό που επικροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θεωρείται ότι έχει μόνιμη επίδραση στη μείωση του ελλείμματος. Η εξοικονόμηση από την επιδοματική πολιτική του 2009, αντί της εφαρμογής εισοδηματικής πολιτικής, ανήλθε περίπου στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και φέτος σε περιορισμένες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με χθεσινές του δηλώσεις απάντησε στο «πάγωμα» των μισθών, με ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό και περικοπές στις αμοιβές των στελεχών του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ και στις υπερωρίες και τα επιδόματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή