Σε δύο στρατόπεδα η Ευρωπαϊκή Ενωση στη μάχη του γάλακτος

Σε δύο στρατόπεδα η Ευρωπαϊκή Ενωση στη μάχη του γάλακτος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρες αδιέξοδο και άλλη μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών αντιλήψεων περί το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και συγκεκριμένα της γαλακτοπαραγωγής οδηγείται το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ενωσης που συνεδριάζει από χθες στις Βρυξέλλες, υπό την πίεση της κατάρρευσης των τιμών στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε επίπεδο παραγωγού.

Για τους ίδιους τους παραγωγούς, που χθες πραγματοποίησαν άλλη μια διαδήλωση στις Βρυξέλλες και απειλούν με «απεργία του γάλακτος», αυτό οφείλεται στη σταδιακή και, από το 2015, ολοσχερή κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα, αποτέλεσμα της οποίας είναι, κατά τους ιδίους, η αύξηση της παραγωγής, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών και την εξαφάνιση των μικρότερων μονάδων.

Εξ ου και το σχέδιο που από κοινού παρουσίασαν χθες Γαλλία και Γερμανία για επαναφορά, με άλλη μορφή, των ποσοστώσεων αρχής γενομένης από την αναστολή της σταδιακής αύξησής τους και κυρίως τη διατήρηση άλλων εργαλείων όπως η αποθεματοποίηση.

Ωστόσο, σχεδόν ομόφωνα οι χώρες του κοινοτικού «βορρά» με επικεφαλής τους Σουηδούς που έχουν αναλάβει και την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, απέρριψαν κάθε τέτοια σκέψη, τονίζοντας ότι (ήδη συμπεφωνημένος) στόχος είναι και παραμένει η πλήρης απελευθέρωση στην αγορά γάλακτος, κάτι που με τη σειρά του ευνοεί τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες μονάδες, εις βάρος των πιο παραδοσιακών.

Αντίθετη με το πάγωμα της κατάργησης των ποσοστώσεων είναι και η Ε.Ε. που επιμένει ότι για την πτώση των τιμών οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν αλλού, όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση που περιορίζει τη ζήτηση. Επισημαίνει όμως η επίτροπος Γεωργίας Μαριάν Φίσερ Μπελ ότι αντί των ποσοστώσεων ήδη υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων, όπως οι εξαγωγικές επιδοτήσεις, οι παρεμβάσεις στην αγορά σε περίπτωση υπερπαραγωγής και η επιδότηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που μόνο για εφέτος έχουν προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτού κάποιες οργανώσεις γαλακτοπαραγωγών απειλούν με «απεργία του γάλακτος», με άλλα λόγια «λοκ άουτ» στις επιχειρήσεις τους, όμως είναι ενδεικτικό και των διαφορών μεταξύ των ιδίων των παραγωγών ότι η μεγαλύτερη γαλλική οργάνωση του κλάδου απέρριψε χθες κατηγορηματικά μια τέτοια κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή