Εκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν τους πρώτους οκτώ μήνες

Εκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από όσες άνοιξαν τους πρώτους οκτώ μήνες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατά 15,5% παρουσιάζει το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009 η ίδρυση νέων επιχειρήσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία από 34 επιμελητήρια της χώρας, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2009 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 28.877 έναντι 34.175 το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Με άλλα λόγια ιδρύθηκαν 5.298 επιχειρήσεις λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

Μείωση, αλλά μικρότερη, παρατηρείται και στον αριθμό των διαγραφών, οι οποίες από 21.477 το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008 μειώθηκαν σε 19.518 το αντίστοιχο διάστημα φέτος, μείωση δηλαδή της τάξης του 9%. Ακριβώς λόγω του διαφορετικού ρυθμού μείωσης των εγγραφών από τις διαγραφές, ο λόγος εγγραφών προς διαγραφές έχει μειωθεί σε 1,48 από 1,59 πέρυσι.

Σε δέκα επιμελητήρια της χώρας οι διαγραφές το εξεταζόμενο διάστημα είναι περισσότερες από τις εγγραφές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς (όπου οι διαγραφές είναι περισσότερες κατά 1.261 σε σχέση με τις εγγραφές), το Επιμελητήριο Καβάλας (428 περισσότερες οι διαγραφές), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (411 περισσότερες οι διαγραφές), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς (με τις διαγραφές να υπερτερούν των εγγραφών κατά 361), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (620 εγγραφές έναντι 958 διαγραφών), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης (116 διαγραφές έναντι 36 εγγραφών) και τα Επιμελητήρια Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Λακωνίας, Καρδίτσας και Εβρου. Μείωση των νέων εγγραφών παρατηρείται σε 25 από τα 34 επιμελητήρια, ενώ σε οκτώ η μείωση υπερβαίνει το 25% σε σχέση με το 2008.

Αντιδράσεις

Η επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο προκάλεσε την αντίδραση του υπ. Ανάπτυξης, το οποίο, διά του εκπροσώπου Τύπου κ. Γιάννη Οικονόμου, «είδε» πίσω από την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ πολιτική σκοπιμότητα. «Δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα της ανακοίνωσης της ΓΣΕΒΕΕ, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου», δήλωσε και προσέθεσε ότι «οι δυσκολίες των πολιτών και των επιχειρήσεων δεν αντιμετωπίζονται με διαπιστώσεις και ξόρκια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή