Αφιλόξενη η Ελλάδα για επιχειρείν

Αφιλόξενη η Ελλάδα για επιχειρείν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα καταγράφει στην έκθεσή της «Doing Business» η Παγκόσμια Τράπεζα για το 2010, καθώς στη σχετική λίστα των 183 χωρών, η Ελλάδα χάνει 9 θέσεις σε σχέση με το πού βρισκόταν φέτος και καταλαμβάνει την 109η. Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την νέα υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας από το World Economic Forum, έρχεται άλλη μία έκθεση που αναδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ουσιαστικά υποδεικνύει στη νέα κυβέρνηση τις αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος την επιχειρηματική του δραστηριότητα, δεν προστατεύονται οι επενδυτές, υπάρχει αυστηρή εργατική νομοθεσία, ενώ έχει προχωρήσει μόλις ένα μέτρο για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και αυτό αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ετσι, συνολικά, η Ελλάδα κατατάσσεται για το 2010 στην 109η θέση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον που υπάρχει για τις επιχειρήσεις, από την 100ή θέση που είχε φέτος. Η Ελλάδα δηλαδή, βρίσκεται χαμηλότερα από οικονομίες όπως η Ρουάντα, η Γεωργία, η Λεττονία, τα νησιά Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία και το Λίβανο.

Τη χειρότερη επίδοση έχει σε ό,τι αφορά την προστασία των επενδύσεων, καθώς κατατάσσεται στην 154η θέση για το 2010, χάνοντας μάλιστα τρεις θέσεις σε σχέση με φέτος. Ειδικά στο θέμα της διαφάνειας, η Ελλάδα βαθμολογείται μόλις με 1, όταν το άριστο είναι το 10.

Αναφορικά με την εργατική νομοθεσία η Ελλάδα από την 135η θέση φέτος, διολισθαίνει στην 147η θέση του καταλόγου, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι υπάρχουν δυσκαμψίες στο ωράριο και εν γένει την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, στην 140η θέση (από την 130ή φέτος) βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη χώρα. Χρειάζονται τριπλάσιες σε αριθμό διαδικασίες για την έναρξη της επιχείρησης από ό,τι κατά μέσο όρο χρειάζεται στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, ενώ και το κόστος είναι υπερδιπλάσιο. Δύσκολο είναι ακόμα και το να κατοχυρώσει κάποιος την ιδιοκτησία του. Στον δείκτη αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στην 107η θέση για το 2010, από την 104η θέση το 2009.

Σε λίγο καλύτερη κατάσταση – αν και εδώ υπάρχουν αδυναμίες – βρίσκεται η χώρα σε ό,τι έχει να κάνει με το διασυνοριακό εμπόριο και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Στον δείκτη για την ευκολία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της και από την 109η που βρισκόταν φέτος, αναρριχήθηκε στην 87η. Σημαντικό ρόλο, φαίνεται πως έπαιξαν οι αποφάσεις για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά (ΤΕΜΠΜΕ και εγγυήσεις Δημοσίου), για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σχετικά όμως με τα έγγραφα, το κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο για να γίνουν εισαγωγές και εξαγωγές, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες δυσκολίες σε σύγκριση με το τι συμβαίνει κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Σε καλή θέση κατατάσσεται η χώρα, αναφορικά με την ευκολία στο κλείσιμο των επιχειρήσεων (43η), μετά και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και σχετικά με την έκδοση αδειών από την πολεοδομία (50ή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή