Στο 20% οι κενοί εμπορικοί χώροι

Στο 20% οι κενοί εμπορικοί χώροι

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονους κλυδωνισμούς φέρνει η κρίση και στην αγορά μικρών εμπορικών και βιοτεχνικών χώρων, καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τους επόμενους μήνες θα καταγραφεί αύξηση της προσφοράς. Το πρόβλημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, έχει επεκταθεί και σε αγορές της περιφέρειας, όπου ο ρυθμός αύξησης της σύστασης νέων επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και αυτό έχει άμεση αντανάκλαση και στη ζήτηση επαγγελματικών χώρων. Ηδη, μείωση κατά 15,5% παρουσιάζουν οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων για τη φετινή χρονιά σε 34 επιμελητήρια της χώρας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (Δελτίο Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας Μακεδονίας – Θράκης, Τεύχος 61, Μάιος 2009), οι εγγραφές επιχειρήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2009 σημείωσαν μείωση κατά 8,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 (από 1.580 το 2008 σε 1.280 το 2009), ενώ οι διαγραφές επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση κατά 4,5% (από 1.337 το 2008 σε 1.443 το 2009). Η επιδείνωση αυτή φαίνεται και από τη μείωση του λόγου νέων εγγραφών προς διαγραφές, από 1,23 σε 1,08.

Αλλά και στην αθηναϊκή αγορά διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αύξηση της προσφοράς επαγγελματικών χώρων. «Το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην αγορά εμπορικών χώρων, καθώς η οικονομική κρίση, οι αλλαγές χρήσης και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τη διαθεσιμότητα σε ποσοστό που θα υπερβαίνει το 20%», προβλέπει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Παναγής Καρέλλας. Ενδεικτικό, που θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, ήδη, κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή