Αντιπαράθεση για τη φορολογία μερισμάτων και ακινήτων

Αντιπαράθεση για τη φορολογία μερισμάτων και ακινήτων

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με το έλλειμμα να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω του 7% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου και τα αποθέματα να μειώνονται και να επαρκούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τα δύο κόμματα εξουσίας ξιφουλκούν χωρίς ωστόσο να γνωστοποιούν τις πηγές χρηματοδότησης για τα προγράμματα, αλλά και τον χρόνο εφαρμογής των φορολογικών μέτρων που προτείνουν.

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση της οικονομίας, με τα κρατικά ταμεία να είναι άδεια, ενώ αναπόφευκτος είναι ο δανεισμός στα μέσα Οκτωβρίου και πιθανόν με επαχθέστερους όρους, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει εάν η νέα προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα θα ισχύσει για τα εισοδήματατου του 2009 ή του 2010, καθώς και αν το κυβερνών κόμμα θα επιμείνει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι το 2014 (οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν την αναστολή μείωσης των συντελεστών).

Οι αντιθέσεις των δύο κομμάτων στη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσουν είναι τεράστιες, ταυτίζονται όμως στους τομείς των δαπανών και της φοροδιαφυγής. Αναφέρουν συχνά την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, χωρίς ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια να έχουν γίνει ουσιαστικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φορολογία εισοδήματος

Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα στοχεύει στη διατήρηση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος που προβλέπει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι το 2014. Επίσης, θα προχωρήσει στην επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και τη διασύνδεσή τους με το ύψος τους εισοδήματος, ενώ θα καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση ορισμένων εισοδημάτων. Επίσης θα καθιερωθεί νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης με στόχο τον εντοπισμό των φορολογουμένων που αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτούν. Ταυτόχρονα θα διατηρήσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

ΠΑΣΟΚ. Προτίθεται να εφαρμόσει ενιαία, τιμαριθμοποιημένη, προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, από όποια πηγή και αν προέρχονται. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει στην κατάργηση του Ενιαίου Τέλος Ακινήτων και θα επαναφέρει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Συγκεκριμένα προτείνει τη προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου. Επαναφορά του φόρου κληρονομιών με σημαντικά υψηλό αφορολόγητο όριο.

Επίσης, τα διανεμόμενα κέρδη στα φυσικά πρόσωπα (μερίσματα) θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει επίσης τη φορολόγηση της υπεραξίας που πραγματοποιείται από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, με δυνατότητα συμψηφισμού των ζημιών με βάση τα δεδομένα μιας σειράς χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπάρχων φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα καταργηθεί.

Φοροδιαφυγή

Ν.Δ. Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

– Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

– Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

– Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να μπει οριστικό τέλος στο φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.

– Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

ΠΑΣΟΚ. Υιοθέτηση ενός σύγχρονου προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, βάσει διεθνών προδιαγραφών, που θα λειτουργεί με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία και διοίκηση βάσει στόχων.

– Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και η σύνταξη νέου ενιαίου κώδικα όλης της φορολογικής νομοθεσίας.

– Εφαρμογή ενός σύγχρονου, αντικειμενικού, αποτελεσματικού και απρόσωπου συστήματος ελέγχων, με επιλογή ελεγκτέων υποθέσεων δειγματοληπτικά βάσει κριτηρίων (point system), ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή.

– Διασύνδεση του TAXIS/ICIS με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών, ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των μη δηλωμένων εισοδημάτων ή/και περιουσιακών στοιχείων από όλες τις πηγές, περιορίζοντας την παραοικονομία.

– Χρήση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των νέων τεχνολογιών Ιnternet για τις συναλλαγές των πολιτών με τις εφορίες.

Επιχειρήσεις

Τι σχεδιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων:

Ν. Δ. Θα συνεχίσει όπως και με τα φυσικά πρόσωπα την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι το 2014, ενώ θα παρέχει και κίνητρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, όπως κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.

ΠΑΣΟΚ. Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των νομικών προσώπων και προσωπικών εταιρειών, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή