Τα μέτρα που προτείνουν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για έσοδα και δαπάνες

Τα μέτρα που προτείνουν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για έσοδα και δαπάνες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πεδίο της φορολογίας θα αντιπαρατεθούν κυρίως τα δύο κόμματα εξουσίας, καθώς είναι σαφές ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στη φορολόγηση των εισοδημάτων και των ακινήτων. Η Ν. Δ. εμμένει στην επιλογή μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, στη διατήρηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και στην επανεξέταση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, και αυτών από μερίσματα, ενώ υπόσχεται κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Στο σκέλος των δαπανών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών, με εφάπαξ ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Οχι παράταση!

Το δημόσιο έλλειμμα φέτος θα υπερβεί τα 20 δισ. ευρώ. Αν ήταν συγκυριακό, αν το κράτος ξόδευε εκτάκτως χρήματα για να ενισχύσει την οικονομία και να την διευκολύνει να αντιμετωπίσει την κρίση, θα ήταν κατανοητό. Ολες οι χώρες καταφεύγουν σε μέτρα αντικυκλικής, κεϊνσιανής πολιτικής. Ομως, δεν είναι. Είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, μόνιμα, όχι μόνο στην κρίση αλλά και σε περιόδους υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης. Τα ελλείμματα είναι τρόπος ζωής για το ελληνικό κράτος. Εχουμε μάθει να χρεωνόμαστε, στέλνοντας τον λογαριασμό στα παιδιά μας.

Αυτή η βαρβαρότητα, πρέπει να σταματήσει. Γι’ αυτό, αντί να προσευχόμαστε να πάρουμε παράταση από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, οφείλουμε να απορρίψουμε αυτήν την ευχέρεια ακόμη και αν οι Βρυξέλλες μας την προσφέρουν. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να πράξει το στοιχειώδες -αυτό που θα έπραττε κάθε συνετός νοικοκύρης. Και τα κόμματα που διεκδικούν τη λαϊκή εντολή, οφείλουν να εκθέσουν με σαφήνεια όχι μόνον την πρόθεσή τους αλλά και το σχέδιο με το οποίο τα λόγια θα γίνουν πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή