ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από ένα εκατ. e-δηλώσεις

Περισσότεροι από 1.000.000 φορολογούμενοι χρησιμοποίησαν φέτος την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του TAXISnet, η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Φέτος, υπεβλήθησαν συνολικά 718.108 ηλεκτρονικές δηλώσεις του εντύπου Ε1 από 1.036.395 φορολογούμενους. Η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι 23,93% και 69,44% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2007.

Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά από φορολογουμένους που ανήκουν στις ΔΟΥ εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης έφτασε το 32,89%. Η υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά στον νομό Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση 23,99%, ενώ στον νομό Αττικής 16,99%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά από φορολογουμένους που ανήκουν στη ΔΟΥ Σερβίων Κοζάνης, στη ΔΟΥ Δερβενίου και στη ΔΟΥ Κέας. Συνολικά, σε 15 ΔΟΥ παρουσιάστηκε αύξηση της υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων άνω του 100%, ενώ σε μόλις 19 παρουσιάστηκε μείωση.

Οι ΔΟΥ με τους περισσότερους φορολογουμένους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους είναι η ΔΟΥ Καλαμαριάς (αύξηση 16,96%), η ΔΟΥ Χαλκίδας (αύξηση 23,81%) και η ΔΟΥ Αμαρουσίου (αύξηση 22,16 %).

Στο μεταξύ, από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της εφορίας θα περάσουν 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε φέτος να διενεργήσει διευρυμένες διασταυρώσεις στοιχείων, μέσω των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών για να εντοπίσει όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία ή «φουσκώνουν» τις επαγγελματικές δαπάνες τους ή αποφεύγουν να αποδίδουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ.

Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων και στα τέλη Οκτωβρίου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα λάβουν αναλυτικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.