Υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα

Υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθηλωμένα παραμένουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους, με τη «μαύρη τρύπα» να ξεπερνά τα έξι δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες διογκώνονται, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι το τέλος του έτους ελέω εθνικών εκλογών.

Ιδιαίτερα μειωμένες εμφανίζονται οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης.

Ωστόσο, τα μειωμένα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) οφείλονται και στην τεράστια φοροδιαφυγή που προς το παρόν ο περιορισμός της φαντάζει μυθικό σενάριο. Πάντως, τις επόμενες μέρες, πιθανόν και σήμερα, αναμένεται να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου η οποία θα προβλέπει την καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ σε δόσεις. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει αφενός τις επιχειρήσεις ως προς την εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, ενώ από την άλλη θα τονώσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ υποστηρίζοντας ότι δύσκολα αντιστρέφεται η πορεία αυτή.

Μέχρι το τέλος του έτους στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από τους έκτακτους φόρους και μη φόρους που θεσπίστηκαν πρόσφατα.

Οι εφορίες θα εισπράττουν φόρους από την έκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητα και σκάφη, το τέλος ακίνητης περιουσίας του 2008 και του 2009, την έκτακτη εισφορά από τους φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, ενώ το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει και η πληρωμή του φόρου για την τακτοποίηση των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων. Από τα ανωτέρω μέτρα το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ από την εκκαθάριση 4,7 εκατ. φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων το Δημόσιο έχει βάλει στα ταμεία του το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ταχυδρομηθούν 423.751 εκκαθαριστικά σημειώματα απο τα οποία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα.

– 112.454 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται σε 286 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος θα καταβάλει το ποσό των 2.544 ευρώ.

– 109.302 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά με το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 80,6 εκατ. ευρώ (737 ευρώ κατά μέσο όρο).

Συμπεριλαμβανομένης και αυτής της παρτίδας το σύνολο των δηλώσεων που έχει εκκαθαρισθεί μέχρι σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ανέρχεται σε 4.763.646 από τις οποίες προκύπτει ότι:

– οι 1.224.809 είναι χρεωστικές με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το μέσο εισόδημα των φορολογούμενων που έλαβαν χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται 29.088 ευρώ.

– οι 1.309.800 είναι πιστωτικές με το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό να φθάνει τα 939 εκατ. ευρώ.

– Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 2.229.037

Από τα 4.763.646 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 3.649.926 δηλαδή ποσοστό 76,62% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας. Οι υπόλοιπες δηλώσεις παρουσιάζουν λάθη για τα οποία θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή