ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 6% υποχώρησαν οι τιμές των ξενοδοχείων

Κάμψη κατά 6% εμφάνισαν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ηotels.com.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Hotels.com HPI (Hotel Price Index), οι τιμές των ξενοδοχείων παγκοσμίως υποχώρησαν κατά 17% στο ίδιο διάστημα. Η τιμή ανά δωμάτιο στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία υποχώρησε κατά 16%. Η Ελβετία ήταν ο πιο ακριβός ευρωπαϊκός προορισμός, παρά το γεγονός ότι μείωσε τις τιμές της κατά 12% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, και ακολουθεί η Δανία και η Νορβηγία. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης εμφάνισαν τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, με την Πολωνία και την Ουγγαρία να τις έχουν μειώσει κατά 23%. Μεταξύ των προορισμών που σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση τιμών στα ξενοδοχεία είναι η Μόσχα σε ποσοστό 39%, η Βαρκελώνη σε ποσοστό 27%, το Δουβλίνο σε ποσοστό 27% και η Βιέννη σε ποσοστό 25%. Η έρευνα της Hotel.com στηρίζεται σε τιμές που πραγματικά καταβλήθηκαν από τους πελάτες σε 78.000 ξενοδοχεία σε 13.000 προορισμούς, το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Διάκριση στη ΔΕΘ

Βραβείο απονεμήθηκε, στο πλαίσιο της 73η ΔΕΘ, στο 5 αστέρων ξενοδοχείο Helona Resort του ομίλου Lakitira, που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος στην Κω. Ο όμιλος Lakitira βραβεύθηκε στην κατηγορία «Ιnvestment Leaders» και στην υποκατηγορία «Επενδύσεις στον Τουρισμό», ως μία από τις τρεις κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα στον χώρο του τουρισμού από τα βραβεία «HELEXPO – STAT BANK Awards Export & Investments Leaders 2009».

ΚΕΠΕ: «Οι παροχές οδηγούν σε ύφεση»

Στην έκθεση «Δημοσιονομική Πολιτική και η Υφεση: Η Περίπτωση της Ελλάδας», που συντάχθηκε από τo ΚΕΠΕ, εκτιμάται ότι αν θεσπιστούν παροχές αξίας 1% του ΑΕΠ, ενδεχομένως να προκαλέσουν επιπλέον ύφεση έως και κατά 2,62% του ΑΕΠ. Μια πολιτική παροχών θα στείλει μήνυμα δημοσιονομικής απειθαρχίας προς τις διεθνείς αγορές, οι οποίες θα τιμωρήσουν τη χώρα μας με υψηλά επιτόκια τα οποία θα επιβαρύνουν υπέρμετρα την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Η έρευνα εξηγεί ότι μέτρα παροχών δεν ενδείκνυνται τη συγκεκριμένη περίοδο για οικονομίες με υψηλό χρέος και μεγάλα δημοσιονομικά και εξωτερικά ελλείμματα όπως είναι η Ελλάδα. Στην έρευνα, το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει ότι ο καθαρός ετήσιος δανεισμός της Ελλάδας έφτασε το 10% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2000-2007 και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση του εξωτερικού χρέους της χώρας στο 149% του ΑΕΠ το 2008, από 95% του ΑΕΠ το 2003 (από το οποίο το 79% του ΑΕΠ είναι δημόσιο και το 70% ιδιωτικό).

Αναμένεται αναθέρμανση της στεγαστικής πίστης

Πιο «ζεστή» εκτιμάται ότι είναι στο β΄ εξάμηνο του 2009 η αγορά της στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα, για την οποία προβλέπεται πιστωτική επέκταση 4% στο σύνολο του έτους, με σταδιακή επιστροφή σε διψήφια ποσοστά μεσομακροπρόθεσμα. Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός γενικός διευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής στεγαστικής πίστης της EFG Eurobank, Αναστάσιος Πανούσης, στο περιθώριο αποψινής εκδήλωσης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), της Ομοσπονδίας (ΟΜΑΣΕ) και του Συλλόγου Μεσιτών Ελλάδας, για τα στεγαστικά δάνεια και τις επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ρυθμούς επέκτασης 20%-25%, όπως στο παρελθόν, αλλά πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα και ότι η αγορά σίγουρα θα αρχίσει να ζεσταίνεται, καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά και η κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον ξεκαθαρίζει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα σταθερά επιτόκια βρίσκονται πλέον σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, αναφέροντας ενδεικτικά το προϊόν «Σπίτι στα σίγουρα» της Eurobank (σταθερό τριετίας σε ευρώ και ελβετικό φράγκο με επιτόκιο 3,85%).

Εορτασμός με ξενάγηση στο νέο Μουσείο Ακρόπολης

Εκδηλώσεις προετοιμάζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει ειδική ξενάγηση για τον τουριστικό κόσμο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στην ξενάγηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτείας, πρόεδροι συνδέσμων τουριστικών γραφείων από επιλεγμένες τουριστικές αγορές (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Τουρκία), πρεσβείες, τα μέλη του ΗΑΤΤΑ – τουριστικά γραφεία από όλη τη χώρα, φορείς του τουρισμού και δημοσιογράφοι. Επίσης, θα δοθεί επίσημο δείπνο στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα, χώρο φιλοξενίας συνεδρίων και πολιτιστικών δρωμένων. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή