Στα 6,48 δισ. ευρώ οι εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα το 2008

Στα 6,48 δισ. ευρώ οι εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα το 2008

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,48 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι συνολικές εισροές κεφαλαίων στην Ελλάδα το 2008, από 4,61 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί το 2007, καταγράφοντας αύξηση 40,5%. Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος από τον Οργανισμό Invest in Greece σχετικά με τις Ξένες Αμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ), η καθαρή κίνηση εισροών ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα, δηλαδή εισροές μείον εκροές, το 2008 ανήλθε σε 3,47 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2007, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 147,8%. Με χθεσινή του ανακοίνωση, το Invest in Greece υποστηρίζει πως οι παραπάνω εξελίξεις αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αγορές όπως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, παρά την άνοδο που σημειώθηκε το 2008 σε σχέση με το 2007, οι τελευταίες εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Οικονομικής Τράπεζας δείχνουν ότι φέτος η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελλάδος στη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αναμένεται να έχουν αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον, προσελκύοντας ΞΑΕ από τις περιοχές αυτές, οι οποίες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, των μεταφορών και της βιομηχανίας.

Κατά την περίοδο 2006-2008, οι ακαθάριστες εισροές ΞΑΕ ανήλθαν στο ποσό των 18,1 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν σε 9,15 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι εκροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές εγκατεστημένους στην Ελλάδα ανήλθαν σε 8,93 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ένα σημαντικό ποσοστό από τις εκροές αυτές δαπανήθηκε από τις μητρικές εταιρείες στην Ελλάδα ως κεφάλαιο επέκτασης και κίνησης σε θυγατρικές εταιρείες που αυτές διατηρούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που αυξάνει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδος ως «εφαλτήριο» στο επενδυτικό γίγνεσθαι στα Βαλκάνια.

Εν τω μεταξύ, το United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) παρουσιάζει σήμερα τα στοιχεία για την Ελλάδα που περιέχονται στην World Investment Report 2009 (WIR 2009). Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια λεπτομερής μελέτη και παρουσίαση των παγκόσμιων εισροών και εκροών κεφαλαίων υπό τη μορφή Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (Foreign Direct Investment – FDI) και περιέχει συγκεντρωτικά στοιχεία για ολόκληρο τον κόσμο, για τις διάφορες περιφέρειες του κόσμου, καθώς και για επιμέρους χώρες όπως η Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή