Πρόσωπα και Πραγματα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΕ: Ακόμα χειρότερες μέρες έρχονται στην οικοδομή

Συνεχίζεται, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, η καχεξία της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως κατέδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (κτιρίων) υποχώρησε κατά 11,2% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008. Πρόκειται για σαφές δείγμα ότι η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να υπολειτουργεί. Παρ’ όλα αυτά, η εικόνα του δεύτερου τριμήνου του 2008 (έναντι του αντίστοιχου του 2007) ήταν ακόμα χειρότερη, καθώς η πτώση της οικοδομής είχε διαμορφωθεί σε -12,3%. Πάντως, το ΤΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι η κάμψη είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς κατά τους θερινούς μήνες παρατηρήθηκε μεγάλη κάμψη, λόγω έλλειψης ζήτησης για εξοχικές κατοικίες.

Στο 1,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς εργολήπτες

Η περίοδος δεν προσφέρεται για τους κατασκευαστές, καθώς δεν είναι μόνο οι οικοδομικές επιχειρήσεις που καλούνται να αντεπεξέλθουν στην κάμψη της αγοράς κατοικίας, αλλά και οι εργοληπτικές εταιρείες. Οι τελευταίες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, με κυριότερο το ότι το Δημόσιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όσον αφορά τις πληρωμές. Μάλιστα, όπως αναφέρει, διά του προέδρου του κ. Γιώργου Βλάχου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, οι οφειλές προς το σύνολο του κλάδου υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Σε μια περίοδο κατά την οποία η τραπεζική χρηματοδότηση είναι δύσκολη, η ρευστότητα έχει συρρικνωθεί για πολλές εταιρείες του κλάδου, που δεν μπορούν να στραφούν ούτε στην αγορά κατοικίας, ώστε να εξισορροπήσουν τις απώλειες εσόδων από τα δημόσια έργα.

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για υψηλότερα επιτόκια

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο αυτή λαμβάνει διαφορετικά χαρακτηριστικά και βέβαια ρυθμό, ανάλογα με τη χώρα. Αυτό δυσκολεύει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με τα επιτόκια, καθώς κάθε διαφοροποίηση θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα σε κάθε χώρα. Εν ολίγοις, μια άνοδος μπορεί να δυσχεράνει χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, ή ακόμα και η Ελλάδα, οι οποίες εξακολουθούν να βιώνουν την ύφεση και να διαθέτουν μεγάλο χρέος. Ωστόσο, είναι σαφές ότι από το 2010, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να ομαλοποιήσει τα σημερινά πολύ χαμηλά επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή