Ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται από το 2010 όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από πού προέρχονται τα εισοδήματά τους, εφόσον το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καταργηθεί η κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδηματιών και βιοτεχνών και πλέον τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Επίσης, εκτός από την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα θεσπιστεί και ένας κατώτατος συντελεστής 15% ή 20%. Βέβαια, το όφελος από την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για τα χαμηλά εισοδήματα θα είναι ιδιαίτερα μικρό. Αντίθετα μεγάλο όφελος θα έχει το Δημόσιο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Για παράδειγμα το 50% των επιδομάτων των εφοριακών που σήμερα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15% θα υπαχθεί στη φορολογική κλίμακα. Αντίθετα θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς επιδόματα που καταβάλλονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως τους πολύτεκνους, καθώς και το εφάπαξ και οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ. Ειδικά για τις αποζημιώσεις εξετάζεται η κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται σήμερα. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα είναι σταδιακές.

Ακίνητη περιουσία

Οσον αφορά την ακίνητη περιουσία, αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι θα εφαρμοσθεί κανονικά το ΕΤΑΚ για το τρέχον έτος και το 2010 θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Το νέο αφορολόγητο όριο που θα θεσπιστεί για τον ΦΜΑΠ θα είναι αρκετά υψηλό έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες. Επίσης, υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί στο έπακρο το νέο περιουσιολόγιο προκειμένου να εντοπιστεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία και κυρίως αυτοί που αποφεύγουν να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους. Πέραν του ΦΜΑΠ θα επανέλθει και ο φόρος κληρονομιών, ο οποίος θα λειτουργήσει με το μοντέλο που θα εφαρμοσθεί για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή με μεγάλο αφορολόγητο όριο.

Επιστρέφει ο ΣΔΟΕ

Σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάργηση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και η επαναφορά του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Βέβαια, οι αλλαγές στον ελεγκτικό μηχανισμό θα είναι σταδιακές προκειμένου να μην υπάρξει ελεγκτικό κενό που συνήθως εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι για την αποφυγή καταβολής των υποχρεώσεών τους.

Φορολογικό σύστημα

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιβολής των κυρώσεων στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η εφαρμογή του point system θα είναι επίσης σταδιακή και ουσιαστικά καταργούνται τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις.

Ταμείο Αναχρηματοδότησης

Μία από τις πρωτοβουλίες που έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει άμεσα το ΠΑΣΟΚ, εφόσον βρεθεί στο «τιμόνι» της χώρας από την 5η Οκτωβρίου, είναι και η σύσταση του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας. Αυτό θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, μειώνοντας σταδιακά τα χρονικά όρια και τη διάθεση από τις τράπεζες. Μέσω του Ταμείου, αναμένεται να «περνούν» οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ. Στο Ταμείο θα ενταχθούν φορείς του Δημοσίου όπως για παράδειγμα ο ΕΟΜΜΕΧ και το ΕΛΚΕ, στο πλαίσιο της γρηγορότερης επίλυσης των προβλημάτων που θα προκύπτουν, αλλά και την εξεύρεση, μέσω μελετών, των κλάδων που χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου αναμένεται να στηριχθεί και η ανάπτυξη, όπως και μέσω του ΕΣΠΑ και της «πράσινης» ανάπτυξης από την οποία εκτιμάται ότι σε βάθος 10ετίας μπορεί να δημιουργηθούν ακόμα και 300.000 εργασίας.

Τειρεσίας

Μία αλλαγή που κατά πάσα πιθανότητα θα προωθηθεί, είναι αυτή του τρόπου λειτουργίας του Τειρεσία. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ζητήσει φέτος κατ’ επανάληψη την αλλαγή των κριτηρίων για την ένταξη στη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία. Σήμερα ο προβλεπόμενος χρόνος για να σφραγιστεί μια επιταγή είναι 8 μέρες και για να γίνει η αναγγελία απαιτούνται άλλες 8 μέρες. Στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν να αυξήσουν τον χρόνο καταχώρισης στον Τειρεσία ενός επιχειρηματία, σε διάστημα 30 ημερών από την έκδοση της επιταγής.

Κρατικοποιήσεις

Ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ έχει αντιδράσει έντονα στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής. Σε σημείο μάλιστα, που έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι όταν βρεθούν στη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναδιαπραγματευτούν με τους ιδιώτες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί επί κυβερνήσεως Ν.Δ.

Για την Ολυμπιακή, στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν σε δηλώσεις του κ. Αντ. Βγενόπουλου, που είχε αναφέρει κατά τη διαδικασία εξαγοράς της εταιρείας, ότι σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμος να συζητήσει εκ νέου τους όρους της σύμβασης.

Στο θέμα του ΟΤΕ, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αφού είναι δηλωμένο το ενδιαφέρον της γερμανικής Deutsche Telekom να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να την χρησιμοποιήσει για να αναπτύξει το δίκτυό της στην περιοχή των Βαλκανίων. Για τον λόγο αυτό και η προσπάθεια που θα γίνει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα επικεντρωθεί σε πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή, η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει την πολιτική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Γερμανίας.

«Πάγωμα» τιμολογίων

Το «πάγωμα» των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των μεταφορών για το 2010 θα είναι μία από τις πρώτες ενέργειες του ΠΑΣΟΚ, εφόσον εκλεγεί. Αν και για τις αστικές συγκοινωνίες δεν προβλεπόταν αύξηση στα εισιτήρια για το 2010 εν τούτοις το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να δώσει το παράδειγμα για τη συγκράτηση γενικότερα των τιμών.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία

– Μια φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

– Κατάργηση της κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εισοδηματιών.

– Νέα φορολογικά κλιμάκια και θέσπιση κατώτατου φορολογικού συντελεστή 15%.

– Ετήσια τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

– Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς εισοδήματα που απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και το εφάπαξ και αποζημιώσεις.

– Επαναφορά του ΦΜΑΠ από το 2010 με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΤΑΚ.

– Στα ίδια επίπεδα με το 2009 θα διατηρηθούν για ένα χρόνο τα τιμολόγια της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

– Στις 30 μέρες η προθεσμία για την ένταξη στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, αντί των 16 που ισχύουν σήμερα.

– Διαπραγμάτευση με τη γερμανική κυβέρνηση για θέματα που σχετίζονται με τον ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή