ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση 1,02% στη μέση τιμή της αμόλυβδης

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της τιμής της αμόλυβδης και αυτή την εβδομάδα. Οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 πρατήρια της χώρας κατέγραψαν υποχώρηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης σε ποσοστό 1,02% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Την Παρασκευή 18/9/2009 διαμορφώθηκε στα 1,064 ευρώ το λίτρο έναντι 1,075 ευρώ ανά λίτρο την αμέσως προηγούμενη Παρασκευή. Σε σχέση με το μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων, στις τιμές λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σημειώθηκε πτώση σε ποσοστό 2,70%.

Ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για την Παρασκευή 18/09/2009 ήταν 0,988 ευρώ ανά λίτρο. Σε σχέση με το μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων σημειώθηκε πτώση σε ποσοστό 2,94%.

Ο μέσος όρος της διυλιστηριακής τιμής σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων σημείωσε πτώση της τάξης του 3,15%.

Η διεθνής τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε σχέση με το μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων σημείωσε πτώση κατά 3,04%.

Emirates Αirline

Προνομιακά εισιτήρια σε όσους επιβάτες επιλέξουν να ταξιδέψουν σε πρώτη ή επιχειρηματική θέση, οι οποίοι αναχωρούν από την Αθήνα, προσφέρει η Emirates Airline. Ειδικότερα, προσφέρει τη δυνατότητα στους επιβάτες με αφετηρία την Αθήνα να ταξιδέψουν με την παρέα τους σε όλους τους προορισμούς του δικτύου της αεροπορικής εταιρείας (εκτός από Ντουμπάι, Μαυρίκιο, Μαλδίβες και Σεϋχέλλες), πληρώνοντας το δεύτερο στην τιμή των 250 ευρώ χωρίς φόρους αεροδρομίων.

Διασυνοριακές συναλλαγές

Σε διεθνή έρευνα της KPMG Global Transfer Pricing Services που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 καταγράφηκε ότι, πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως διευρύνουν και εντείνουν τους ελέγχους των διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου, αναζητώντας νέες πηγές φορολογικών εσόδων. Στην ίδια έρευνα παρουσιάστηκε η επιτακτική ανάγκη να εναρμονιστούν με τα νέα ή διευρυμένα καθεστώτα τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κίνα. Ολες οι ισχυρές οικονομίες που εφαρμόζουν ήδη κανόνες τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών εντατικοποιούν τα ελεγκτικά τους προγράμματα και θεσπίζουν πιο αυστηρούς κανόνες ενώ η συχνότητα των ελέγχων αυξάνεται, καθώς πολλές κυβερνήσεις αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία στην ανάλυση των ενδοομιλικών συναλλαγών και αναζητούν τρόπους προστασίας της φορολογικής τους βάσης.

Ενα χρόνο μετά οι εργασίες για το ΤΡΑΜ Πειραιά

Με καθυστέρηση κατά ένα χρόνο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου του ΤΡΑΜ στον Πειραιά, μια επέκταση προϋπολογισμού 92 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με νεότερες ενδείξεις, ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί το καλοκαίρι του 2010. Υπενθυμίζεται ότι προσωρινός μειοδότης παραμένει η εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε., η οποία προσέφερε έκπτωση 39,07% στον διαγωνισμό που έγινε τον Μάιο. Ακολούθησαν ενστάσεις από τις πρώτες τέσσερις κατά σειρά μειοδότριες Ελληνική Υδροκατασκευή (37,01% έκπτωση), Γαντζούλας ΑΤΕ (34,4%), την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Τομή ΑΤΕ (συμφερόντων Ελλάκτωρ) που είχαν προσφέρει έκπτωση 34,15% και την Τοξότης ΑΤΕ (23%). Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, ενώ τον Αύγουστο, το Δ.Σ. της ΤΡΑΜ είχε διαβιβάσει στην Επιτροπή Διαγωνισμού πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου αυτά να συνεκτιμηθούν. Εν τέλει, η Επιτροπή αρνήθηκε κάποια αλλαγή στη σειρά μειοδοσίας, εκτιμώντας ότι τα νέα στοιχεία δεν είναι ικανά να ανατρέψουν την αρχική απόφαση ανακήρυξης της ΘΕΜΕΛΗ σε προσωρινό μειοδότη του έργου.

Ιδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο

Μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων του τομέα τουρισμού στο ΕΣΠΑ, υπεγράφη, χθες, από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Μαρκόπουλο, τον πρόεδρο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Κ. Γανιάρη και την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, κ. Σοφίας Στάικου. Κατά την υπογραφή του μνημονίου παρευρέθησαν ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, δρ Εμ. Αλεξανδράκης και η γενική διευθύντρια του ιδρύματος, Α. Λούβη – Κύζη. Η δημιουργία και η λειτουργία του νέου «Μουσείου Μαστίχας» στη Χίο αποσκοπεί στη διάσωση της τεχνικής της παραδοσιακής καλλιέργειας και της εκμηχάνισης στην επεξεργασία της μαστίχας, καθώς και στο να καταδείξει τη μοναδικότητα του προϊόντος και να συμβάλει στην περαιτέρω προβολή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή