Ενδείξεις ανάκαμψης του τουρισμού

Ενδείξεις ανάκαμψης του τουρισμού

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποτε η διεθνής οικονομία αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό πάνω από 2%, η Ελλάδα σημειώνει σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη της Eurobank, που εξετάζει την περίοδο 1991 – 2007 και επικαλείται η xenia για να υποστηρίξει ότι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 3% της παγκόσμιας οικονομίας το 2010 γεννά βάσιμες προσδοκίες ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με μελέτη της Tourism Intelligence International, ο τουρισμός, διεθνώς, ανακάμπτει συνήθως ένα χρόνο μετά την εκδήλωση μιας μεγάλης κρίσης. Ειδικά ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει σημαντική αύξηση αφίξεων όποτε ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας υπερβαίνει το 2%, όπως κατέδειξε η έρευνα της Eurobank. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι αυξήσεις των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας τα 1992, 1997, 2000 και 2005, όταν η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν πάντα μεγαλύτερη από το 2% (2,22%, 3,66%, 4,05% και 2,66% αντίστοιχα). Αντίθετα, για κάθε πτώση του παγκόσμιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι ετήσιες τουριστικές εισπράξεις στη Ελλάδα μειώνονται κατά περίπου 10%.

Οπως σημειώνει η xenia, οι ενδείξεις ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού οδηγεί τους τουριστικούς παράγοντες να ζητούν από τη νέα κυβέρνηση την προώθηση με γοργούς ρυθμούς διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε ο τομέας να μπορέσει, χωρίς τα μέχρι τώρα βαρίδια, να εξελιχθεί σε πιο ισχυρή ατμομηχανή για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσδοκιών για ανάκαμψη, η 41η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης xenia, που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 30 Νοεμβρίου 2009, θα δώσει -για μια ακόμη χρονιά- τη δυνατότητα στους τουριστικούς επιχειρηματίες για άμεση ενημέρωση γύρω από τις νέες τάσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, που θα παρουσιάσουν στην έκθεση οι προμηθευτές ξενοδοχειακού και επαγγελματικού εξοπλισμού. Η 41η xenia θα πραγματοποιηθεί στο νέο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Expo στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή