ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδείξεις ανάκαμψης του τουρισμού

Οποτε η διεθνής οικονομία αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό πάνω από 2%, η Ελλάδα σημειώνει σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων.

Αυτό αναφέρεται σε μελέτη της Eurobank, που εξετάζει την περίοδο 1991 – 2007 και επικαλείται η xenia για να υποστηρίξει ότι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 3% της παγκόσμιας οικονομίας το 2010 γεννά βάσιμες προσδοκίες ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με μελέτη της Tourism Intelligence International, ο τουρισμός, διεθνώς, ανακάμπτει συνήθως ένα χρόνο μετά την εκδήλωση μιας μεγάλης κρίσης. Ειδικά ο ελληνικός τουρισμός σημειώνει σημαντική αύξηση αφίξεων όποτε ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας υπερβαίνει το 2%, όπως κατέδειξε η έρευνα της Eurobank. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι αυξήσεις των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας τα 1992, 1997, 2000 και 2005, όταν η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν πάντα μεγαλύτερη από το 2% (2,22%, 3,66%, 4,05% και 2,66% αντίστοιχα). Αντίθετα, για κάθε πτώση του παγκόσμιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι ετήσιες τουριστικές εισπράξεις στη Ελλάδα μειώνονται κατά περίπου 10%.

Οπως σημειώνει η xenia, οι ενδείξεις ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού οδηγεί τους τουριστικούς παράγοντες να ζητούν από τη νέα κυβέρνηση την προώθηση με γοργούς ρυθμούς διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε ο τομέας να μπορέσει, χωρίς τα μέχρι τώρα βαρίδια, να εξελιχθεί σε πιο ισχυρή ατμομηχανή για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσδοκιών για ανάκαμψη, η 41η διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης xenia, που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 30 Νοεμβρίου 2009, θα δώσει -για μια ακόμη χρονιά- τη δυνατότητα στους τουριστικούς επιχειρηματίες για άμεση ενημέρωση γύρω από τις νέες τάσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, που θα παρουσιάσουν στην έκθεση οι προμηθευτές ξενοδοχειακού και επαγγελματικού εξοπλισμού. Η 41η xenia θα πραγματοποιηθεί στο νέο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Expo στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».