Ενδεχόμενο παράτασης για απελευθέρωση υπηρεσιών

Ενδεχόμενο παράτασης για απελευθέρωση υπηρεσιών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική καθυστέρηση λόγω της προκήρυξης των εκλογών, σημειώνεται στην προετοιμασία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Αυτή την εβδομάδα (στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου) συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο θα συζητηθεί η πορεία της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας στα εθνικά δίκαια των χωρών – μελών της Ε.Ε.

Εως τώρα, μόνο το Βέλγιο έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν προλαβαίνει να εφαρμόσει την οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών από τις 28 Δεκεμβρίου 2009, όπως θα έπρεπε. Στο προσεχές Συμβούλιο αναμένεται και η Ελλάδα να δηλώσει ότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν αποκλείεται και οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, να εκφράσουν την ίδια άποψη.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, έχει ενημερώσει το Βέλγιο ότι θα αποστείλει προειδοποιητική επιστολή για μη συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία. Ωστόσο, αν οι περισσότερες χώρες δηλώσουν ότι δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν το εθνικό τους δίκαιο, δεν αποκλείεται να δοθεί μία μικρή περίοδος χάριτος στις χώρες από την Κομισιόν. Κάτι, πάντως που δεν φαίνεται ότι το θέλει η Ε.Ε., γιατί έχει ήδη δώσει 3 χρόνια στα κράτη – μέλη να ενσωματώσουν την κοινοτική οδηγία, αντί για 2 χρόνια που δίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών, με αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες συνεχίζουν κανονικά τις ενέργειες για την ενσωμάτωση της οδηγίας, για ένα τουλάχιστον μήνα να υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία ψήφισης του νόμου και έκδοσης των περίπου 35 υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων που θα ερμηνεύουν τον νόμο.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας αυτήν την εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου αντίστοιχη συνεδρίαση σε επίπεδο γενικών γραμματέων, ενώ τον Δεκέμβριο θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για να γίνει η τελική αποτίμηση της κατάστασης.

Παράλληλα, από τις 15 Ιανουαρίου έως και τα μέσα Μαρτίου, οι 27 χώρες της Ε.Ε. μαζί με τις 3 χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Λίχτενσταϊν και Ισλανδία), θα χωριστούν σε έξι πενταμελής ομάδες εργασίας, στις οποίες θα συζητηθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν κυρίως τα θέματα διασυνοριακού ενδιαφέροντος. Η ελληνική πλευρά, θα επιδιώξει να είναι στην ομάδα εργασίας μαζί με Βουλγαρία και Ρουμανία τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή