Εορτασμός για την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» εν μέσω κρίσης

Εορτασμός για την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» εν μέσω κρίσης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια πριν η 22α Σεπτεμβρίου καθιερωνόταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση στο περιστύλιο του Ζαππείου, ως η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου». Εν έτει 2009, ωστόσο, η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου δεν θα εορτασθεί με ειδικές εκδηλώσεις και με χαμηλές τιμές, καθώς η οικονομική κρίση, θύμα της οποίας είναι και το λιανεμπόριο, δεν επιτρέπουν σχετικές δαπάνες.

Αλλωστε λόγω των συνεχιζόμενων προσφορών, ο εμπορικός κόσμος κρίνει ότι φέτος δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια που η 22α Σεπτεμβρίου εορταζόταν με τριήμερο χαμηλών τιμών, κάτι που καθοριζόταν με κεντρική απόφαση-σύσταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στην επιστολή του προς τους εμπόρους ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Αρμενάκης. «Δυστυχώς φέτος, αφενός μεν η τρέχουσα εκλογική επικαιρότητα, αφετέρου δε η συνεχιζόμενη καταναλωτική κρίση που έχει οδηγήσει τις εμπορικές επιχειρήσεις στην αξιοποίηση οποιασδήποτε μεθόδου προώθησης των πωλήσεων (εκπτώσεις, επαναλαμβανόμενες προσφορές κ.λπ.) δεν επιτρέπουν στον εμπορικό κόσμο της χώρας εορτασμούς αντάξιους της μεγάλης σημασίας του εμπορίου για την κοινωνία και τη χώρα γενικότερα. Εξάλλου, η περίοδος που διανύουμε δεν ενδείκνυται για δαπάνες προβολής και διαφήμισης, ιδιαίτερα υψηλές», επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Επιπλέον, με χθεσινή γραπτή του δήλωση, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο κ. Αρμενάκης καλεί τους εμπόρους να αναλογισθούν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή τους στην απασχόληση, κάτι που αποτελεί εμμέσως σύσταση να μην επιλέγουν τις απολύσεις ως τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Η σύσταση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ) των στοιχείων για την απασχόληση στο λιανεμπόριο, στοιχεία τα οποία έδειξαν ότι πλέον και στον κλάδο αυτό καταγράφεται μείωση της απασχόλησης και ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν χαθεί περί τις 11.000 θέσεις εργασίας.

Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι το μόνο μέγεθος στο λιανεμπόριο στο οποίο παρατηρείται υποχώρηση. Ο τζίρος στο λιανεμπόριο -σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία- εμφάνισε μείωση τον Ιούνιο του 2009 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 13,4%, ενώ ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 14,5%.

Σε πείσμα, πάντως, των καιρών ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς γιορτάζει τη σημερινή ημέρα με τριήμερο ειδικών τιμών, το οποίο ξεκίνησε από χθες, συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή