Μέτρα τόνωσης της κτηματαγοράς από τους μεσίτες

Μέτρα τόνωσης της κτηματαγοράς από τους μεσίτες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων και προτάσεων για την ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και ακινήτων γενικότερα αναμένεται να καταθέσουν σε προσεχή τους εκδήλωση μεσούσης της εβδομάδας, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών – Αττικής. Μεταξύ των αιτημάτων επαναφέρεται η άρση του πόθεν έσχες για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου για περίοδο τουλάχιστον δύο ετών (ζήτημα που έχουν θέσει και οι κατασκευαστές κατοικιών), ενώ ζητούνται επίσης η μείωση κατά 50% του φόρου μεταβίβασης στις κατοικίες, η μείωση ή αναβολή του ΦΠΑ (επίσης για δύο χρόνια) στις νέες οικοδομές, όπως επίσης και η κατάργηση του φόρου υπεραξίας.

Οσον αφορά τις εξοχικές κατοικίες, θα προταθεί η απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης για επιφάνειες έως 120 τ. μ. Αντίστοιχα, για τους επαγγελματικούς χώρους επανέρχεται το αίτημα για απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης σε φυσικά πρόσωπα για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης. Οι ενώσεις των μεσιτών θέτουν και άλλα ζητήματα της αγοράς ακινήτων επί τάπητος, όπως η ολοκλήρωση του δασολογίου – κτηματολογίου με άμεσες διαδικασίες, η επίλυση του ζητήματος των ημιυπαίθριων χώρων και η άσκηση ελέγχου επί των τραπεζών για το κατά πόσο εγκρίνουν στεγαστικά δάνεια.

Οπως διαπιστώνει κανείς, η πλειονότητα των προτάσεων προσανατολίζεται σε φοροελαφρύνσεις, οι οποίες, εφόσον εφαρμοστούν, θα τονώσουν την αγοραστική κίνηση. Σύμφωνα με τους μεσίτες, μέσω αυτών των κινήσεων, θα παρασχεθούν ουσιαστικά κίνητρα για την αγορά ακινήτων, ενώ θα αντληθούν και περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω της αύξησης των αγοραπωλησιών. Ταυτόχρονα, οι μεσίτες εκτιμούν πως θα μειωθεί η ανεργία, καθώς θα ενισχυθεί η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, ενώ θα αυξηθεί και ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων και των κλάδων που ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με την οικοδομή.

Στην εκδήλωση των φορέων του κλάδου των μεσιτών ακινήτων αναμένεται να παραστούν οι κ. Κωστής Χατζηδάκης και Γεώργιος Βλάχος, υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας αντίστοιχα, όπως επίσης και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και ένας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα του οποίου δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή