Μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα δεκαετίας ζητούν τα πέντε μεγαλύτερα επιμελητήρια

Μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα δεκαετίας ζητούν τα πέντε μεγαλύτερα επιμελητήρια

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν το πρώτο ωστικό κύμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν το δεύτερο ωστικό κύμα. Τώρα που η διεθνής οικονομική κρίση ανέδειξε κι επέτεινε τα χρόνια, δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης απαιτείται ένα τρίτο ισχυρό ωστικό κύμα. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο φιλοδοξούν να διαδραματίσουν οι 123 παρεμβάσεις που προτείνουν τα πέντε μεγαλύτερα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας. Παρεμβάσεις που η υλοποίησή τους πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έτσι ώστε σε ορίζοντα δεκαετίας η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον κ. Γιάννο Γραμματίδη, πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «ο ελληνικός λαός είναι τώρα έτοιμος να δεχθεί την αλήθεια». Οι προτάσεις περιλαμβάνονται σε έκθεση υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία σε αναζήτηση στρατηγικής» και υπογράφεται από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό διευθυντή του ΙΟΒΕ και τον κ. Νίκο Βρεττό, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων The Boston Consulting Group.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η καταγραφή των δημοσιονομικών μεγεθών και της διαχρονικής εξέλιξής τους. Στην καταγραφή αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται με κάθε λεπτομέρεια η οικονομική κατάσταση στις ΔΕΚΟ, στα δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και γενικώς παντού όπου δαπανώνται χρήματα των φορολογουμένων. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη τόσο η περιστολή των δαπανών όσο και η είσπραξη των εσόδων προτείνεται η ανάθεση των αρμοδιοτήτων αυτών σε δύο υφυπουργούς με καθορισμένη θητεία, η διάρκεια της οποίας δεν θα επηρεάζεται από τυχόν εναλλαγή των κυβερνήσεων. «Μόνιμος» υφυπουργός προτείνεται και για το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού.

Προς την κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών προτείνεται το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων, με εξαίρεση τους ελάχιστους υπαλλήλους με εξειδικευμένες γνώσεις και αυστηρή συγκράτηση των μισθών. Οπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ο αριθμός των υπαλλήλων υπερβαίνει τις 500.000, ενώ μόνο μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκαν κατά 100.000 άτομα.

Σε ό, τι αφορά τη φορολογία, οι συγγραφείς της έκθεσης δεν τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων φόρων -με εξαίρεση τους φόρους στα τσιγάρα και τα καύσιμα- αλλά υπέρ της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης και της υπαγωγής των εισοδημάτων στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα, έτσι ώστε στην ουσία να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη.

Σε ό, τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, δύο είναι οι βασικές προτάσεις: Πρώτον, το ποσοστό μεταβολής της μέσης σύνταξης θα πρέπει να υπολείπεται του ποσοστού μεταβολής του αντίστοιχου μέσου μισθού τουλάχιστον κατά 1,5% περίπου. Δεύτερον, σταδιακή εξομοίωση των αναλογιστικών παραμέτρων όλων των ταμείων με αυτές του ΙΚΑ.

Στην κατεύθυνση της απλοποίησης της ίδρυσης επιχειρήσεων προτείνεται μεταξύ άλλων η επανασύσταση του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) με διαφορετικό όμως ρόλο και συγκεκριμένα αυτό της υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop), η οποία θα αναλαμβάνει την έκδοση όλων γενικώς των αδειών για την πραγματοποίηση ελληνικών και ξένων επενδύσεων ανεξαρτήτως μεγέθους.

Εξαιρετικά επίκαιρες είναι οι προτάσεις για την ενίσχυση της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να βελτιώσει την εποπτεία της στις τράπεζες, καθώς και η μετατροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ανεξάρτητη αρχή, αμφότερες με στόχο ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται, ακόμη, η αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, η ευελιξία του εργατικού δυναμικού, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, τον ποιοτικό τουρισμό, τη ναυτιλία και την ανταγωνιστική γεωργία.

Δέκα υπουργεία

Η μείωση των υπουργείων από 17 που είναι σήμερα σε 10 αποτελεί μια από τις κεντρικές προτάσεις της έκθεσης, με ιδιαίτερη σημασία εν όψει και των εκλογών. Τα υπουργεία που προτείνεται να δημιουργηθούν είναι τα ακόλουθα:

– Οικονομικών με υφυπουργεία για τη διαχείριση του χρέους, των εισροών από την Ε. Ε., των εσόδων και τον συντονισμό της περιστολής των δαπανών.

– Συντονισμού Οικονομικής Πολιτικής με υφυπουργεία στους διάφορους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (βιομηχανία, γεωργία κ. λπ.).

– Υποδομών (δημόσια έργα, επικοινωνία, ενέργεια, μεταφορές) με αντίστοιχα υφυπουργεία και ισχυρές ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές για τους τρεις τελευταίους τομείς.

– Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υδάτινων Πόρων με αρμοδιότητα και για τα δάση.

– Κοινωνικής Πρόνοιας με υφυπουργεία στους τομείς Υγείας, Ασφάλισης και Εργασίας.

– Παιδείας και Πολιτισμού.

– Εξωτερικών.

– Εθνικής Αμυνας.

– Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης (με αρμοδιότητα και για αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική κ. λπ.).

– Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία Επιτελικού και Συντονιστικού Κέντρου Μεταρρυθμίσεων που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους. Τον ρόλο αυτόν μπορεί να αναλάβει το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή