«Η Aspis Bank δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις»

«Η Aspis Bank δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ με την είσοδο νέων στρατηγικών μετόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον για την κάλυψη αδιάθετων δικαιωμάτων της αύξησης (πρακτικά τα δικαιώματα του ομίλου Ασπίς Πρόνοια) έχει δείξει τραπεζοασφαλιστικός όμιλος, και εφόσον ολοκληρωθούν όλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aspis Βank.

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών της Aspis Bank. Η διοίκηση της τράπεζας ήδη πραγματοποιεί τις αναγκαίες προσαρμογές στο ενημερωτικό δελτίο, ώστε να ενσωματωθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον όμιλο, με στόχο να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ή το αργότερο τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και κατ’ επέκταση της αύξησης κεφαλαίου έχουν αναλάβει ξένοι οίκοι σε συνεργασία με την Eurobank ΑΕΠΕΥ, που είναι ο σύμβουλος έκδοσης. Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου αποτελεί άμεση προτεραιότητα της διοίκησης της Aspis Bank. Η ρευστότητα της τράπεζας διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, έχοντας ενισχυθεί από την αύξηση των καταθέσεων στο πρώτο εξάμηνο (+11%), αλλά κυρίως μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων ύψους 424 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, εκτιμάται σε 8,8% σε ενοποιημένη βάση και σε 10,4% σε ατομική βάση, επίπεδα που ξεπερνούν αισθητά τον μέσο όρο της ελληνικής αγοράς. Ο τερματισμός της λειτουργίας του μητρικού ομίλου προκάλεσε έντονη ανησυχία και στους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι από νωρίς χθες έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, σημειώθηκαν μικρές αντιδράσεις και η ανησυχία σταδιακά εκτονώθηκε μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν.

Επιβάρυνση 13 εκατ. ευρώ

Με αφορμή τις εξελίξεις στον όμιλο Ασπίς Πρόνοια, η Aspis Bank ανακοίνωσε χθες ότι: «Οι κύριες δραστηριότητες της Aspis Bank δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από τις εξελίξεις στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου Ασπίς. Υπολογίζεται ότι από τη συμμετοχή της Aspis Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ (που ανέρχεται σε 9,97%) τα αποτελέσματα της τράπεζας στις 30/09/2009 θα επιβαρυνθούν κατά 13 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ τα ίδια κεφάλαια κατά 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, λόγω μηδενισμού της αξίας των μετοχών της εταιρείας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας».

Σημειώνεται ακόμη ότι: «Εχει χορηγήσει δάνεια και εγγυητικές επιστολές προς τις δύο εταιρείες ύψους 4,9 εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες εξασφαλίζονται από ρευστοποιήσιμα στοιχεία και σημειώνει ότι θα αξιολογήσει τις εν λόγω χορηγήσεις και θα προβεί σε τυχόν προβλέψεις όπoυ απαιτείται.

Η τράπεζα διατηρεί υψηλή ρευστότητα και διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με την έκδοση 128.128.108 νέων μετοχών εξελίσσεται σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή