Η ρύθμιση οφειλών απέφερε μόνο 96 εκατ.

Η ρύθμιση οφειλών απέφερε μόνο 96 εκατ.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο 96 εκατομμύρια ευρώ εισέπραξε το ΙΚΑ, ως προκαταβολή για την ένταξη 51.000 επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων εισφορών, από το σύνολο ποσού 1,5 δισ. ευρώ που οφείλουν περίπου 200.000 υπόχρεοι προς το Ιδρυμα. Επομένως, από την τελευταία ρύθμιση εξασφαλίστηκε μόλις το 6,4% της συνολικής οφειλής προς το Ταμείο, ενώ ήδη το ηλεκτρονικό σύστημα έθεσε εκτός ρύθμισης 760 επιχειρήσεις οι οποίες ενώ εντάχθηκαν σε αυτήν, στη συνέχεια δεν τήρησαν τις ταμειακές προϋποθέσεις για την παραμονή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης έως και τις 14 Σεπτεμβρίου. Περίπου 1 στους 2 οφειλέτες ζήτησε να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, όπως προκύπτει από τους 99.281 οφειλέτες οι οποίοι κατέθεσαν σχετική αίτηση, σε σύνολο 200.000 επιχειρήσεων και ιδιωτών που χρωστάνε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Πάντως, το συνολικό ποσό που θεωρητικά θα εισπραχθεί σε βάθος χρόνου οκταετίας, εάν και εφόσον οι οφειλέτες τηρήσουν τη ρύθμιση ανέρχεται στα 759 εκατ. ευρώ.

Ομως, η προεκλογική περίοδος φαίνεται να προκαλεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην προσπάθεια είσπραξης εσόδων. Ενας συνδυασμός παραγόντων: έλεγχοι που δεν γίνονται λόγω προεκλογικής περιόδου, καθήλωση των εισφορών (επισήμως αναγνωρίζεται αύξηση μόλις 1% έναντι του 2009) λόγω μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας και του τζίρου των επιχειρήσεων, ακύρωση, λόγω προκήρυξης εκλογών, του σχεδίου Νόμου με το οποίο προβλεπόταν αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης (από 36 σε 48) και μείωση της σχετικής προκαταβολής, έχουν οδηγήσει σε μείωση των πληρωμών. Την ίδια περίοδο η διοίκηση αναγνωρίζει ότι μεταξύ των οφειλετών υπάρχουν 30.000 χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, ενώ γνωστοί και μεγάλοι οφειλέτες, που έσπευσαν μόλις στο παραπέντε να κάνουν χρήση της τελευταίας ρύθμισης, προσδοκούν μια νέα παράταση μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή