Οι δύο όψεις της αγοράς κατοικίας

Οι δύο όψεις της αγοράς κατοικίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι αγορές ακινήτων είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι και με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχουν ούτε και αμυδρές ενδείξεις ότι η τάση αυτή θα ανατραπεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου». Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενοι στη μέχρι στιγμής πορεία και στις προοπτικές της αγοράς κατοικίας.

Δύο ταχύτητες

Σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων μεσιτών, η αγορά κινείται πλέον με δύο «ταχύτητες». Η πρώτη «ταχύτητα» αφορά σε ακίνητα που δεν χαρακτηρίζονται προνομιακά και τα οποία, σε συνδυασμό με τις εκτός αγοράς τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους, μπορούν να μείνουν αδιάθετα ακόμη και για δύο χρόνια.

Η προσπάθεια, όπως επισήμαιναν, είναι δύσκολη για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ακόμη και στην περίπτωση που ο πωλητής αποφασίσει να ρίξει την τιμή πώλησης στα επίπεδα της αγοράς, αφού η έκθεσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ως αποτέλεσμα να «κάψει» το ακίνητο.

«Προνομιακή» ζήτηση

Στη δεύτερη κατηγορία είναι τα προνομιακά ακίνητα τα οποία πωλούνται άμεσα, αφού γι’ αυτά πάντα υπάρχει αγοραστής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη είναι και η εικόνα που έχει διαμορφωθεί και στις τοπικές αγορές. Σε κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας και στα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, πάντα υπάρχει ζήτηση, ενώ σε κάποιες άλλες που χαρακτηρίζονται υποβαθμισμένες η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Μεσίτης από τη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα που πουλήθηκε σε μόλις μία εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή