Περισσότεροι Ελληνες τουρίστες στην Τουρκία

Περισσότεροι Ελληνες τουρίστες στην Τουρκία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια το τουριστικό ρεύμα των Ελλήνων στην Τουρκία «σπάζοντας» πέρυσι ακόμη και το φράγμα των 500.000 αφίξεων.

Το έντονο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τουρισμό στην Τουρκία δεν αφήνει αδιάφορη ως φαίνεται την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία διεκδικεί μερίδιο από τη διευρυνόμενη πίτα των τουριστών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ. Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας για την πορεία των αφίξεων από την Ελλάδα το 2008 καταγράφηκαν 572.212 αφίξεις, αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2007.

Αλλά και το τρέχον δύσκολο τουριστικά έτος, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, το ταξιδιωτικό ρεύμα από τη χώρα μας προς την Τουρκία συνεχίζει να βαίνει, αν και με μικρότερους ρυθμούς, αυξητικό. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009 καταγράφηκε αύξηση κατά 5,9% στις αφίξεις από Ελλάδα προς Τουρκία φθάνοντας τις 327.909 από 309.694 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σημειώνεται ότι στο επτάμηνο πέρυσι η αύξηση των αφίξεων από Ελλάδα προς Τουρκία έτρεχε με ποσοστό 41,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία από την ελληνική στατιστική υπηρεσία οι αφίξεις από την Τουρκία προς την Ελλάδα το 2007 έφθασαν σε 161.858.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος με στοιχεία έως και τον Ιούλιο η τουριστική κίνηση στη γειτονική χώρα εμφάνιζε αύξηση κατά 1,1% (σύνολο επταμήνου 14,9 εκατ. αφίξεις). Η ανθεκτικότητα σε επίπεδο αφίξεων της Τουρκίας απέναντι στην κρίση οφείλεται κυρίως στην κάθετη πτώση των τιμών, γεγονός βέβαια που αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στις τουριστικές εισπράξεις της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, οι αεροπορικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 2,7% στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου (10,5 εκατ.). Ο Ιούλιος στην Τουρκία είναι καλύτερος μήνας σε επίπεδο αφίξεων ξένων τουριστών από τον Αύγουστο και κινείται από πέρυσι σε πάνω από 4 εκατ. αφίξεις. Οι Αγγλοι, φέτος, επέλεξαν την φθηνή Τουρκία για τις διακοπές τους καθώς στο επτάμηνο εμφάνιζαν αύξηση οι αφίξεις κατά 11,8%. Επίσης, μείωση κατά 22% παρουσίασαν οι αφίξεις από την Ουκρανία, κατά 10,7% από τη Ρωσία, κατά 4,9% από τις ΗΠΑ και κατά 1,1% από τη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή