Δόθηκε το σήμα για την απόσυρση, επί ποδός τα κέντρα ανακύκλωσης οχημάτων

Δόθηκε το σήμα για την απόσυρση, επί ποδός τα κέντρα ανακύκλωσης οχημάτων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων σε όλη την Ελλάδα. Τον δρόμο ανοίγει η δημοσίευση χθες της κοινής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με προεκλογική ταχύτητα. Σε θέση μάχης βρίσκονται πλέον τα κέντρα ανακύκλωσης αυτοκινήτων, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού ώστε να μην ταλαιπωρηθούν. Η κοινή υπουργική απόφαση (αρ.125494) δημοσιεύτηκε χθες (ΦΕΚ Β, αρ. 2082/28 Σεπτεμβρίου 2009) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για το μέτρο της απόσυρσης. Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στα 81 πιστοποιημένα κέντρα ανακύκλωσης οχημάτων σε όλη τη χώρα (στους νομούς που δεν διαθέτουν κέντρο, όπως η Λακωνία, η Μεσσηνία, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα κ.α. οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται από κέντρα άλλων νομών). Τα στοιχεία των μονάδων ανακύκλωσης είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδας (www.edoe.gr, τηλ. 210 6899039), του επίσημου φορέα που πιστοποιεί την καταλληλότητα των μονάδων.

Πώς θα επιλέξουν, λοιπόν, οι ενδιαφερόμενοι την κατάλληλη μονάδα; «Το πιο βασικό κριτήριο πρέπει να είναι απλά η απόσταση του ενδιαφερόμενου από τη μονάδα ανακύκλωσης και βέβαια η διαθεσιμότητά της», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΕΔΟΕ, κ. Επαμεινώνδας Βοναζούντας. «Οι μονάδες είναι απολύτως έτοιμες να δεχθούν τον κόσμο. Ωστόσο, καλό θα ήταν ο πολίτης να κάνει πρώτα ένα τηλέφωνο στη μονάδα και να κλείσει ένα ραντεβού, καθώς το πρώτο διάστημα από την εφαρμογή του μέτρου ενδέχεται να υπάρξει αυξημένη προσέλευση».

Κατά τα άλλα, το όχημα που παραδίδεται προς ανακύκλωση θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση, να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος και τα μηχανικά του μέρη, να μην έχει καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό και να είναι σε χρήση, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του να μην έχει υποβάλει δήλωση ακινησίας (σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα οφειλόμενα τέλη για να ανακτήσει την άδεια και τις πινακίδες).

Ο πολίτης παραδίδει το όχημα στο κέντρο ανακύκλωσης, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας όλη τη γραφειοκρατία: να καταθέσει τις πινακίδες, να διαγράψει το όχημα από τους καταλόγους του υπουργείου Μεταφορών και στη συνέχεια να χορηγήσει μέσα σε οκτώ ημέρες στον ιδιοκτήτη το πιστοποιητικό καταστροφής. Μαζί με το πιστοποιητικό καταστροφής θα αποσταλεί στον πολίτη ο τίτλος πληρωμής, τον οποίο ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην οικεία Εφορία για να πληρωθεί.

Οσον αφορά το οικονομικό κίνητρο της απόσυρσης:

– για Ι.Χ. μέχρι 900 κυβικά είναι 500 ευρώ
– από 900 έως 1.400 κυβικά, 1.000 ευρώ
– από 1.400 έως 2.000 κυβικά, 1.500 ευρώ
– από 2.000 έως 2.400 κυβικά 1.800 ευρώ
– τέλος, από 2.400 και άνω, 2.200 ευρώ.

Επιπλέον, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να αγοράσει νέο αυτοκίνητο αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Εuro 4 ή Εuro 5) δικαιούται επιπλέον 1.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να λάβει με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας τον τίτλο πληρωμής που θα εκδοθεί από τη διεύθυνση Μεταφορών της οικείας νομαρχίας μαζί με τη νέα άδεια κυκλοφορίας. Η νέα άδεια θα ξεχωρίζει χάρη στην ένδειξη «από απόσυρση επιβατηγού Ι.Χ. ή φορτηγού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή