Μείον 20 εκατ. ευρώ στις νέες επιδοτήσεις

Μείον 20 εκατ. ευρώ στις νέες επιδοτήσεις

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό σχεδόν 20 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει πάραυτα η Ελλάδα στο κοινοτικό ταμείο ως αναιτίως καταβληθέντα στους αγρότες της χώρας για πολλούς και διαφόρους λόγους, που όμως όπως συνήθως συνοψίζονται στις γνωστές αδυναμίες των ελεγκτικών μηχανισμών.

Αναλυτικότερα, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 17,16 εκατ., σχετικά μικρό για τα συνήθη ελληνικά δεδομένα, και προέρχεται από τους τομείς των οπωροκηπευτικών, του ελαιολάδου και του ρυζιού, καθώς και από σφάλματα παραλείψεις και, ενδεχομένως, παρατυπίες στις διαδικασίες που προβλέπονται για την εκταμίευση των επιδοτήσεων. Ετσι, από τα οπωροκηπευτικά επιστρέφονται 1,52 εκατ. ευρώ για «αδυναμίες» στους ελέγχους εκτάσεων και τους λογιστικούς και διοικητικούς ελέγχους στη μεταποίηση τομάτας, ενώ από το ελαιόλαδο επιστρέφονται 340.000 ευρώ για υπέρβαση των ανώτατων δημοσιονομικών ορίων και άλλα 160.000 λόγω της επιλογής, από ελληνικής πλευράς, «ακατάλληλης χρονικής στιγμής» για τη ζύγιση των αποθεμάτων και την εκτίμηση των ποσοτήτων που λείπουν, με αποτέλεσμα αδικαιολόγητες δαπάνες αποθήκευσης.

Τα μεγαλύτερα ποσά ωστόσο προέρχονται από σφάλματα και παραλείψεις στη διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου των πληρωμών, ανεξαρτήτως τομέα, και φθάνουν τα 10,59 εκατ. ευρώ για υπέρβαση των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων, ενώ άλλα 4,55 εκατ. χάνονται λόγω «μη τήρησης των προθεσμιών πληρωμής».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον Ιούνιο είχε καταπέσει προσπάθεια της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει παλαιότερο αντίστοιχο πρόστιμο ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο μάς είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Σε αυτόν τον πλέον πρόσφατο έλεγχο της Επιτροπής, την πρώτη θέση σε αναιτίως καταβληθείσες ενισχύσεις καταλαμβάνει η Γαλλία, που έχει και τη μεγαλύτερη «είσπραξη» από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και καλείται τώρα να επιστρέψει 71 εκατ. για τα έτη 2006 – 2007 που αφορούν οι έλεγχοι, ενώ έπεται η Ισπανία με 31,7 εκατ., με τρίτη την Ελλάδα και τέταρτη την Ολλανδία με 16,6 εκατομμύρια. Τα ποσά αυτά, σημειώνεται, δεν «επιστρέφονται», απλά παρακρατούνται από επόμενες επιδοτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή