«Ενεση» 532 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις συντάξεις

«Ενεση» 532 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τις συντάξεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων ζήτησαν πρόσφατα οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, κ. Θ. Αμπατζόγλου και Κ. Παπαθανασίου. Περισσότερο δεινή εμφανίζεται η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ, το οποίο έχει επωμιστεί χωρίς επιπλέον έσοδα και την καταβολή συντάξεων στα νέα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ που ενσωμάτωσε την ώρα που συνεχίζεται η καθίζηση στα έσοδα από εισφορές.

Ο διοικητής του ΙΚΑ με δύο επιστολές προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέπεμψε SOS ζητώντας αθροιστικά για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο επιχορήγηση ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ηδη για τον Σεπτέμβριο το Ιδρυμα έλαβε πρόσθετη χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ με την οποία πίστωσε τους λογαριασμούς των δικαιούχων του για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στη δεύτερη επιστολή του, το αίτημα για τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ υποβάλλεται, διότι δεν ολοκληρώθηκε ούτε η διαδικασία χορήγησης ομολόγων ύψους 4,562 εκατ. ευρώ, ούτε η αξιοποίηση του ομολογιακού χαρτοφυλακίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. «Το ποσό είναι αναγκαίο για την ομαλή πληρωμή των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου και πρέπει να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο μέχρι την 14η Οκτωβρίου του 2009», αναφέρει ο κ. Αμπατζόγλου.

Ανάλογες είναι και οι πρωτοβουλίες του διοικητή του ΟΑΕΕ. Από τον Ιανουάριο είχε γνωστοποιήσει ότι απαιτείται για την κάλυψη του ελλείμματος το ποσό των 545 εκατ. ευρώ, πέραν των 320 εκατ. που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός. Στην πορεία έλαβε εκτάκτως επιπλέον ποσά ύψους 884 εκατ. ευρώ. Ομως επανήλθε, και με νέα επιστολή στις 14 Σεπτεμβρίου ζητεί 232 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και για το δώρο Χριστουγέννων.

Ο κ. Κ. Παπαθανασίου δήλωσε στην «Κ» ότι οι επιστολές προς το Γενικό Λογιστήριο αποτελούν μία πάγια προληπτική τακτική προκειμένου να προγραμματιστεί η υποχρέωση της Πολιτείας για την κάλυψη των ελλειμμάτων που καλύπτονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, όπως επεξηγεί και ο ίδιος στην επιστολή του, το αίτημα για την πρόσθετη χρηματοδότηση προέκυψε και από νέες αιτίες. Η οικονομική εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους επιβάρυνε το ταμείο κατά 130 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν ήταν δυνατό να εγγράψει στον προϋπολογισμό του, ενώ η μείωση 2% στα έσοδα του Αυγούστου προκάλεσε απώλειες ύψους 60 εκατ. ευρώ, συν την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που εκτινάχτηκε 30 εκατ. πάνω από τα προϋπολογισθέντα.

Τη δημοσιοποίηση των επιστολών από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας προσωπικού των ασφαλιστικών Ταμείων και υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας, κ. Γ. Κουτρουμάνης, πυροδότησε η προεκλογική αντιπαράθεση για την πραγματική εικόνα των αποθεματικών των ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή