Οι προτεραιότητες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι προτεραιότητες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία της αρχής στις διατάξεις του νέου νόμου 3784/2009 και να ανταποκριθούν στις επιταγές που θέτει αυτός. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η ιεράρχηση των υποθέσεων και των καταγγελιών που είχαν συσσωρευθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κρίνονται ήσσονος σημασίας. Σε ό,τι αφορά τις σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις, αυτές σταδιακά ανατίθενται στους τέσσερις εισηγητές, μέσα από διαδικασία κλήρωσης, προκειμένου να διασφαλισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αντικειμενικός και αμερόληπτος χαρακτήρας των εισηγήσεων.

Μία από τις πλέον κρίσιμες αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα είναι αυτή που αφορά την έγκριση της εξαγοράς της BP Hellas από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει δοθεί εξαιρετική βαρύτητα από τα στελέχη της αρχής, αφενός διότι ο κλάδος των πετρελαιοειδών είναι από τους πλέον «ευαίσθητους» και η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές με αυτόν, αφετέρου διότι μετά και την εξαγορά της Shell από τη Motor Oil, δημιουργούνται εκ των πραγμάτων συνθήκες ολιγοπωλίου, όχι μόνο στο επίπεδο της διύλισης, αλλά και της εμπορίας πετρελαιοειδών, χονδρικής και λιανικής. Για τον λόγο αυτό η εν λόγω απόφαση δεν είναι μια τυπική έγκριση, αλλά αναμένεται να περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες για τη διατήρηση όσο το δυνατόν ισχυρότερου ανταγωνισμού στον κλάδο.

Εως το τέλος του έτους αναμένεται και η εισήγηση για την υπόθεση των οριζόντιων συμπράξεων στην ακτοπλοΐα, η οποία έχει χρεωθεί στον εισηγητή κ. Δ. Λουκά. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την επιβολή προστίμων σε 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς και στην Ενωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, για εναρμονισμένες πρακτικές στην τιμολογιακή τους πολιτική. Σε εισήγηση φαίνεται να καταλήγει μέσα στο επόμενο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και για την υπόθεση της μπίρας. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα στην αγορά ζύθου χρονολογείται από το 2001. Ωστόσο, η έκδοση εισήγησης είχε αναβληθεί κατ’ επανάληψη, καθώς προέκυπταν διαρκώς νέα δεδομένα.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται και η συνέχιση της διερεύνησης των κρατικών προμηθειών, κάτι που περιλαμβάνεται και στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Ζησιμόπουλου, με έφοδο στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ιατρικών αερίων, καθώς υπήρχαν υποψίες για νόθευση των διαγωνισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή