Σε δοκιμασία ο τουρισμός στην Ελλάδα και το 2010

Σε δοκιμασία ο τουρισμός στην Ελλάδα και το 2010

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη χρονιά για την τουριστική βιομηχανία προοιωνίζεται και το 2010 καθώς ο κύκλος των επιπτώσεων εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί.

Τα τελευταία στοιχεία έως και τον Αύγουστο δείχνουν ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης φέτος έφθασε σε ποσοστό 7,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ διπλάσια είναι η πτώση των τουριστικών εσόδων και ακόμη μεγαλύτερη η συρρίκνωση των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων του τομέα. Τα πρώτα στοιχεία πωλήσεων πακέτων διακοπών τη σεζόν του 2010 από τις δύο σημαντικότερες για τη χώρα μας αγορές, όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία, είναι αρνητικά καθώς καταγράφονται μειώσεις της τάξης του 13,4% και 3% αντίστοιχα. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων της πορείας του ελληνικού τουρισμού για την προσεχή περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Νίκο Αγγελόπουλο, η κρίση στην Ελλάδα ήρθε με καθυστέρηση συνολικά στην οικονομία και όχι μόνο στον τουρισμό, άρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οπως επισημαίνει, στον τουρισμό η κρίση ήταν εισπρακτική. Αποτέλεσμα τούτου είναι η Ελλάδα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απόκλιση εσόδων και αφίξεων σε σχέση με άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς. Δηλαδή, έπεσε το μέσο ποιοτικό κέντρο βάρος των τουριστών-πελατών μας. Ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους, της υπερπροσφοράς κλινών στους κυριότερους προορισμούς της χώρας και της λανθασμένης σηματοδότησης στην προβολή τη φετινή σεζόν, ότι η Ελλάδα προσφέρεται για φθηνό τουρισμό. Επίσης, τονίζει ότι η πτώση του ποιοτικού κέντρου βάρους των πελατών έρχεται εύκολα, αλλά το χαμένο έδαφος ανακτάται πολύ δύσκολα. Από την άλλη εκτιμά ότι είναι δύσκολο να υποχωρήσουν περαιτέρω τα τουριστικά μεγέθη την προσεχή σεζόν εξαιτίας και των προβλέψεων της ελαφράς ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών όπου δεχόμαστε τον κύριο όγκο των τουριστών μας.

Βέβαια, για να δούμε καλύτερες ημέρες στον ελληνικό τουρισμό θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την πλευρά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ προτεραιότητα αποτελεί η άμεση και στοχευμένη προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Και συνεχίζει, «Τα διαθέσιμα κεφάλαια θα πρέπει να κατευθυνθούν σε αγορές του εξωτερικού και όχι σε ψηφοθηρικού χαρακτήρα διανομή τους στην εσωτερική αγορά.

Οι Ελληνες θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα είτε τους πυροβολούμε με διαφήμιση είτε όχι. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι εκλογικεύθηκαν οι τιμές των τουριστικών καταλυμάτων.

Επίσης, οι δύο εξαιρετικές εκπομπές στην τηλεόραση, το «Μένουμε Ελλάδα» και τα «Γυρίσματα», είναι υπεραρκετές για να διαφημίσουν το σύνολο των τουριστικών προορισμών της Ελλάδας, παραθαλάσσιων και ορεινών».

Αλλο ένα καταλυτικό στοιχείο για να εισέλθει ο ελληνικός τουρισμός σε πορεία ανάκαμψης είναι η στενή συνεργασία της ηγεσίας του τουρισμού με τους φορείς του τομέα, παράγοντας που, όπως σχολιάζει, υπήρξε εξαιρετικά ανεπαρκής κατά τη διάρκεια της παρελθούσης τουριστικής περιόδου.

Αναφερόμενος στα απολύτως αναγκαία μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας για τον τουρισμό, τονίζει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το Τέλος Παρεπιδημούντων που επιβαρύνει τις τουριστικές επιχειρήσεις στα επίπεδα που ισχύει σήμερα, να επεκταθεί η ισχύς της απαλλαγής της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75 και για το 2010 και να παραμείνει το ύψος των υποχρεώσεων του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που έχει δεσμευθεί ότι θα επαναφέρει η κυβέρνηση στα επίπεδα που θεσμοθετήθηκε το 2009 ως ΕΤΑΚ.

Σχετικά με αναφορές που υπήρξαν πρόσφατα περί επαναφοράς του Τέλους Παρεπιδημούντων στο πρότερο του 2009 καθεστώς υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει σε βάρος ενός έντονα δοκιμαζόμενου τομέα της εθνικής οικονομίας, ο οποίος, επιπλέον, έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου όπου το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά χαμηλότερο».

Σημειώνεται ότι αύριο ξεκινά το 8ο Συνέδριο «Τουρισμός και Ανάπτυξη» του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με θέμα «Ο ρόλος του τουρισμού στην εναλλαγή των φάσεων της οικονομίας: Μακροχρόνιος προγραμματισμός και επιχειρησιακή ετοιμότητα». Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ομιλητής στο δείπνο θα είναι ο κ. Taleb Rifai, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ενώ τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου θα τοποθετηθούν υψηλόβαθμα στελέχη άμεσα ανταγωνιστριών χωρών, εκπρόσωποι ελληνικών τραπεζών και η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Αντζελα Γκερέκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή