Σταδιακά σε 8 χρόνια η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης

Σταδιακά σε 8 χρόνια η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, από 6 έως 12 μήνες, κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2013 και έως ότου εξισωθούν τα όρια με αυτά των ανδρών, θα προωθήσει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, που θα ξεκινήσει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να «πέσει» και μία δεύτερη πρόταση, η οποία θα αφορά την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση εργοδοτικής εισφοράς από την πλευρά του κράτους.

Σε αυτά τα μέτρα, συνέπεια των προσαρμογών στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπου παρέπεμψε την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να εστιαστούν οι αντιδράσεις, αν, τελικώς, η ατζέντα που θα τεθεί προς συζήτηση περιοριστεί μόνο στις «βασικές προτεραιότητες» που επέλεξε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή.

Σε αυτές συμπεριέλαβε και τα αυτονόητα βήματα, που σε ένα βαθμό είχαν εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή τη βελτίωση των διαδοχικών συντάξεων και του χρόνου απονομής, τη διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, της βασικής σύνταξης του αγρότη και των ανασφάλιστων σε βάθος τετραετίας, τη μηχανογράφηση των Ταμείων, τον εκσυγχρονισμό της λίστας φαρμάκων και τις διαδικασίες χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων.

Σε αυτά αναμένεται να προστεθεί η ανανέωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών (με τους επιστημονικούς όρους της δεύτερης επιτροπής Λινού που συστάθηκε επί υπουργίας Πετραλιά) καθώς και τις διορθωτικές αλλαγές επί των ενοποιήσεων.

Δεδομένη δεν είναι ούτε η επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των στρατιωτικών (μπορούν να αποχωρήσουν με 25ετία χωρίς όριο ηλικίας), αλλά ούτε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ώστε να καταστεί πιο ανταποδοτικό.

Απάντηση στο ερώτημα για το από πού θα γίνουν οι μεγάλες εξοικονομήσεις που χρειάζεται το σύστημα όταν μόνο για το 2009 χρειάστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει ακόμη.

Ατζέντα για τη συζήτηση επί του ασφαλιστικού δεν υπάρχει… ακόμη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αν και υψηλόβαθμα στελέχη του απέκλειαν ως αναποτελεσματικές προτάσεις για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. «Οταν στην ολοκλήρωσή της, η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων στον ιδιωτικό τομέα θα αποφέρει μόνο 43 εκατομμύρια ευρώ, όταν για την πληρωμή των συντάξεων χρειαζόμαστε κάθε χρόνο 40 δισ. ευρώ, τι όφελος θα έχει η παράταση των ορίων;» αναρωτιέται κυβερνητικό στέλεχος.

Ομως δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι η ηγεσία του υπουργείου θα κατορθώσει να συγκρουστεί αποτελεσματικά και με τα συμφέροντα που ελέγχουν τις υπέρογκες δαπάνες στον κλάδο υγείας των Ταμείων, στο φάρμακο ή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων.

Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τη ΓΣΕΕ. Οι συνδικαλιστές θα πάνε στον διάλογο, αλλά θα ζητήσουν να ενταχθεί η συζήτηση για το ασφαλιστικό στο πλαίσιο μιας συνολικής κοινωνικής συμφωνίας που θα αγγίζει όλα τα μεγάλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού και της ανάπτυξης και θα προτείνουν να προσφέρει κάθε κοινωνικός εταίρος τα «αντίβαρά» του για την έξοδο από την κρίση. Επιπλέον ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος θα ζητήσει πλήρη δημοσιότητα του διαλόγου, με κάλυψη και από τα δημόσια ΜΜΕ. Κι αυτό για δύο λόγους. Για να αρθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία συμφωνιών κάτω από το τραπέζι και να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή σε ένα διάλογο που για να πετύχει ούτε πρέπει να θυμίζει το παρελθόν ούτε να αποκλείει τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή