Στο στόχαστρο της εφορίας ακίνητα, δάνεια, κάρτες και καταθέσεις

Στο στόχαστρο της εφορίας ακίνητα, δάνεια, κάρτες και καταθέσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο τον εντοπισμό όσων αποκρύπτουν τα πραγματικά περιουσιακά τους στοιχεία ή εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Αυστηρές κυρώσεις, ακόμα και ποινικές, εξοντωτικά πρόστιμα και υψηλή φορολογία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Ενα από τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου αρχικώς στους ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και σε δεύτερη φάση το μέτρο θα επεκταθεί στους μισθωτούς. Στις φορολογικές δηλώσεις (Ε1), πιθανόν του 2010, θα ζητηθεί από τους φορολογούμενους να συμπληρώσουν σε ειδικό κωδικό που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων, τις μετοχές, τα repos, τα ομόλογα, αγορές με πιστωτικές κάρτες, δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία, την ακίνητη περιουσία τους, και γενικότερα το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Τα στοιχεία που θα δηλωθούν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής θα αποτελέσουν τη βάση ώστε στις επόμενες δηλώσεις να φανούν οι μεταβολές στα περιουσιακά τους στοιχεία. Κάθε χρόνο θα διασταυρώνονται τα δηλούμενα στοιχεία σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν δηλωθεί και εφόσον παρουσιασθεί σημαντική μεταβολή, θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση για παράδειγμα που φορολογούμενος εμφανίζει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ, η αγορά του οποίου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επαρκώς, η εφορία πέραν των προστίμων που θα επιβάλει, θα τον φορολογεί με βάση την αξία του ανωτέρω ακινήτου και δεν θα λαμβάνει υπόψη της το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος (εφόσον αυτό είναι μικρότερο).

Στην περίπτωση όμως που κάποιος φορολογούμενος δηλώσει το 2010 τραπεζικές καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ και ετήσια εισοδήματα της τάξης των 70.000 και το επόμενο έτος εμφανίσει ακίνητο αξίας 800.000 ευρώ, το ηλεκτρονικό σύστημα θα «χτυπήσει κόκκινο». Εφόσον η αγορά αυτή δεν προέρχεται μέσω της πώλησης άλλων ακινήτων και γενικότερα δεν μπορεί να διαπιστωθεί ο τρόπος αγοράς του ακινήτου, οι ελεγκτικές αρχές θα διερευνούν την προέλευση των χρημάτων. Αν για τον φορολογούμενο υπάρχουν υπόνοιες για τον τρόπο αγοράς του ακινήτου αλλά και για τις δραστηριότητές του, η εφορία δεν θα επιβάλει πρόστιμα και προφανώς δεν θα τον φορολογήσει για το ύψος του ακινήτου που διαθέτει (εάν το φορολογούσε το ακίνητο θα νομιμοποιούσε ουσιαστικά την αγορά του). Σε αυτή την περίπτωση θα αναλαμβάνει ρόλο η δικαιοσύνη και η ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Αν και οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί, ωστόσο στο στόχαστρο θα βρεθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών, που σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας». Ενώ ο μέσος μισθωτός φαίνεται να δηλώνει εισόδημα 14.000 ευρώ, μια μεγάλη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το όριο αυτό. Πρόκειται για τραγουδιστές, ηθοποιούς, ιδιοκτήτες ταξί, καλλιτέχνες κέντρων διασκέδασης, ιδιοκτήτες εστιατορίων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλα επαγγέλματα της οικοδομής, αλλά και ξενοδόχους, όπως και εκμεταλλευτές καντινών και μπαρ. Οι τελευταίοι δηλώνουν στην εφορία μέσο ετήσιο εισόδημα περίπου 5.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές που θα επέλθουν στο φορολογικό σύστημα οι εφοριακοί καθώς και η επίλεκτη ομάδα που θα συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα έχουν πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία για να αποκαλύπτουν τον μεγάλο πλούτο που φοροδιαφεύγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή