Η δημοσιονομική κρίση προκαλεί ασφυξία στην αγορά

Η δημοσιονομική κρίση προκαλεί ασφυξία στην αγορά

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακά επίπεδα κινείται πλέον η ρευστότητα στην αγορά και κατ’ επέκτασιν η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα. Το πανάκριβο κόστος του χρήματος, με το οποίο δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, συμπαρασύρει και το κόστος δανεισμού των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους το μετακυλίουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ οι εμπορικές τράπεζες χορηγούν λιγότερα, ακριβότερα, αλλά και μικρότερα δάνεια ενώ εγκρίνουν μόλις δύο για κάθε δέκα αιτήσεις δανειοδότησης που τους υποβάλλονται, και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που τους ζητούνται.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κατάστασης, καθώς το επιτόκιο χορηγήσεων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ξεκινά από τα επίπεδα του 7% και του 8%, όταν στο εξωτερικό δεν ξεπερνά το 4%. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες οι οποίες κατά το παρελθόν προσέφευγαν στο εξωτερικό για να αντλήσουν κεφάλαια, σήμερα συναντούν πόρτες κλειστές.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στους μικρομεσαίους, που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί τραγική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή