Καύσιμα, επιδόματα, ακίνητα, στο δεύτερο πακέτο των μέτρων

Καύσιμα, επιδόματα, ακίνητα, στο δεύτερο πακέτο των μέτρων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις σε καύσιμα και αντικειμενικές αξίες ακινήτων, περαιτέρω μείωση των επιδομάτων, νέα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, επαναφορά των τυχερών παιγνίων με υψηλά τέλη, αναπροσαρμογή των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους και κατάργηση των απαλλαγών που ισχύουν στον ΦΠΑ βρίσκονται στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη του Προγράμματος Σταθερότητας. Το άγχος της κυβέρνησης για την αντιστροφή του κλίματος εντός κι εκτός συνόρων την οδηγεί σε φορολογική επιδρομή σε άμεσους και έμμεσους φόρους, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει κοινωνικές αναταραχές.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα, καθώς, εκτός της αυστηροποίησης της επιτήρησης σε ό, τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, κινεί τις διαδικασίες βάσει των οποίων θα γίνονται «σκληρότερες» συστάσεις προς τη χώρα για τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη. Πρόκειται για την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 121 παράγραφος 4, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει συστάσεις για την προώθηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων, η απουσία των οποίων «ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία της ΟΝΕ», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο εν λόγω άρθρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως θα γίνει ό, τι χρειαστεί για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σχέδια για νέους φόρους και περαιτέρω περιστολή των δαπανών.

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει περιστολή των δαπανών μέσω νέας μείωσης επιδομάτων και αύξηση επιλεγμένων έμμεσων και άμεσων φόρων. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων στήριξης και συγκεκριμένα:

1. Εκτός από το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιδομάτων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συγχώνευση – κατάργηση ΔΕΚΟ που διογκώνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και απασχολούν πλεονάζον προσωπικό. Εχει ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή όλων των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών που απορροφούν δημόσιους πόρους, με στόχο αφ’ ενός τη συγχώνευση όσων έχουν ομοειδές αντικείμενο, όπως για παράδειγμα η ΚΕΔ, τα τουριστικά ακίνητα και ολυμπιακά ακίνητα. Ταυτόχρονα θα καταργηθούν όσοι δεν λειτουργούν αποτελεσματικά ή δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

2. Σημαντικές μειώσεις αναμένονται και στις αμυντικές δαπάνες. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συρρικνωθεί περαιτέρω, ενώ θα συγχωνευθούν στρατόπεδα το κόστος των οποίων είναι ιδιαίτερα υψηλό για τον προϋπολογισμό.

3. Στην αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων. Μία αύξηση κατά 10% της τελικής τιμής στα καύσιμα ισοδυναμεί με επιπλέον έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ.

4. Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων όταν αυτά μεταβιβάζονται. Σε κάθε ζώνη θα ισχύει διαφορετικός συντελεστής, ανάλογα με το πόσο «κοντά» είναι οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές τιμές.

5. Κατάργηση απαλλαγών που ισχύουν στον ΦΠΑ

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επιβολή ΦΠΑ στις εξής κατηγορίες δραστηριοτήτων:

– Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, ιατρούς, οδοντιάτρους, οδοντοτεχνίτες, ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές.

– Παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

– Παροχή υπηρεσιών πολιτιστικής ή μορφωτικής φύσης.

– Παροχή υπηρεσιών από συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης.

– Ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες.

– Διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων.

– Τραπεζικές εργασίες.

Ρύθμιση και για τους ημιυπαίθριους

Νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο αφ’ ενός τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών του παρελθόντος, αφ’ ετέρου για να εισρεύσουν στον κρατικό κορβανά έσοδα άνω των 1,5 δισ. ευρώ. Οπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, η νέα διάταξη θα είναι ριζικά τροποποιημένη σε σχέση με τη ρύθμιση Σουφλιά που αποσύρθηκε.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει την επαναφορά των τυχερών παιχνιδιών, ενώ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες διευθύνσεις σχέδιο για τη φορολόγηση του διαδικτυακού τζόγου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει κίνητρα σε όσους διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων προβλέπουν: μηδενική φορολόγηση των κεφαλαίων που θα επαναπατρισθούν, υποχρεωτική επένδυση του 10% – 20% κ. λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή