Αλλαγές στο καθεστώς μίσθωσης ακινήτων

Αλλαγές στο καθεστώς μίσθωσης ακινήτων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης, προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και να μη διογκωθεί το φαινόμενο των ξενοίκιαστων καταστημάτων, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του εμπορικού κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των εμπορικών επιχειρήσεων στεγάζεται σε μισθωμένα ακίνητα και μόλις το 30% σε ιδιόκτητα. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη μετά συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στρ. Παραδιά οι αλλαγές θα είναι οι εξής:

– Η καταγγελία της μίσθωσης εκ μέρους του μισθωτή θα μπορεί να γίνεται μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι έπειτα από δύο έτη όπως ισχύει σήμερα.

– Ο χρόνος καταγγελίας της σύμβασης μειώνεται από έξι μήνες που είναι σήμερα στους τρεις.

– Η καταβαλλόμενη αποζημίωση σε περίπτωση που ο μισθωτής καταγγείλει τη σύμβαση θα ισούται με το μίσθωμα ενός μηνός (ένα ενοίκιο δηλαδή) και όχι τεσσάρων μηνών (τέσσερα ενοίκια) που ισχύει σήμερα.

Οι παραπάνω αλλαγές που συνιστούν αναμόρφωση του προεδρικού διατάγματος 34/1995 θα περιληφθούν, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, σε τροπολογία που θα καταθέσει στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, η συζήτηση του οποίου ξεκινά στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Παραδιάς από την πλευρά του τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σ’ όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, κάθε ιδιοκτήτης κάνει και θα κάνει οτιδήποτε είναι κατά την κρίση του απαραίτητο ούτως ώστε ουδείς υπάρχων ενοικιαστής να χάσει το κατάστημά του. Κάθε αναγκαία προσαρμογή στα μισθώματα που καταβάλλονται σήμερα, θα γίνει ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας επαγγελματίας να χάσει την επαγγελματική του στέγη». Επιπλέον, ο κ. Παραδιάς επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών των επαγγελματικών και βιοτεχνικών ακινήτων, καθώς και των συντελεστών εμπορικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή