Βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού

Βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,4 χρόνια που είναι σήμερα, στα 63,5 έως το 2015 με μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (πλην ΒΑΕ, αναπηρικών και γενικών διατάξεων συνταξιοδότησης για παλαιούς ασφαλισμένους). Ομως, τα γενικά όρια ηλικίας παραμένουν στα 65 (με 15ετία). Απαγορεύεται η εφαρμογή από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης των προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων.

– Αυτόματος μηχανισμός σύνδεσης της αυξομείωσης του προσδόκιμου με την παραμονή στην εργασία, αλλά από το 2020.

– Από 1.1.2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης μείωση κατά 6% για κάθε έτος ασφάλισης, που υπολείπεται του ορίου για τη συνταξιοδότηση για κύρια σύνταξη.

– Δίδεται η δυνατότητα παραμονής στην εργασία -και στον δημόσιο τομέα- και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, από οποιονδήποτε νόμο ή καταστατικό και αν αυτά προβλέπονται και για όλους τους φορείς του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ). Παρόμοιες ρυθμίσεις αφορούν και τον ιδιωτικό τομέα.

– Εισάγεται το εργόσημο, δηλαδή μια επιταγή που αγοράζεται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα Ταμεία, τα ΚΕΠ, τα ΕΛΤΑ. Με αυτό πληρώνεται ο περιστασιακώς εργαζόμενος (υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη νηπίων και βρεφών, οι αισθητικές φροντίδες, οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης κ. λπ.).

– Από 1.1.2013 μειώνεται στο 2% για κάθε έτος ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους σε όλους τους ΦΚΑ και στο Δημόσιο. Καθορίζεται ως ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων (29,5 δισ. ευρώ) συν το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών (580 εκατ. ευρώ φέτος), η Τράπεζα της Ελλάδας. Υστερα από διαγωνισμό ανατίθεται σε σύμπραξη τραπεζών η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων (αντικειμενικής αξίας 2 δισ. ευρώ).

– Εως τις 31/12/2012 σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δημιουργούνται τα νέα ηλεκτρονικά μητρώα καταγραφής της ασφαλιστικής «μερίδας» του κάθε εργαζόμενου, στην οποία στηρίζεται ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης.

– Συγκροτείται ενιαίος μηχανισμός ελέγχου από ΣΕΠΕ, ΓΓΚΑ, ΦΚΑ.

– Συστήνεται Κέντρο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένου (ΚΕΑ).

– Καθορίζεται ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας. Από την έναρξη εφαρμογής του νόμου αυτού τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θα εφαρμοστεί η περικοπή της σύνταξης για τον συνταξιούχο που εργάζεται, αλλά θα προσαυξάνεται η σύνταξή του για κάθε χρόνο της νέας ασφάλισής του.

– Αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα η εισφορά για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ με αντίστοιχη μείωση της εισφοράς για ΟΑΕΔ, ΔΕΚ, Εργατική Εστία.

– Εκσυγχρονίζεται ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και γίνεται κεντρική εξέταση και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων. Ιδρύεται νέος ενιαίος φορέας προσδιορισμού αναπηρίας και προβλέπεται η κατάρτιση ενιαίου κανονισμού για τον καθορισμό των ποσοστών της.

– Θεσπίζεται ως προϋπόθεση της καταβολής της πλήρους βασικής σύνταξης σε κάθε πολίτη και αλλοδαπό η επί 35 χρόνια διαμονή του στην Ελλάδα, ενώ η καταβολή της σύνταξης γήρατος του αποθανόντος συζύγου στη χήρα του γίνεται μόνο εάν ο θάνατος επήλθε πέντε τουλάχιστον χρόνια μετά την τέλεση του γάμου.

– Από την 1/7/2011 θα γίνεται διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών όχι διαμιάς, αλλά διά περισσοτέρων συναλλαγών εντός του μηνός).

Ιδρύεται ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων (έτσι θα τηρούνται οι «οροφές» και θα εντοπίζονται σχετικά οι διπλοσυνταξιούχοι, αλλά και θα αποφεύγεται η καταβολή συντάξεων σε μη δικαιούχους). Το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει από 1.1.2011.

– Καθορίζεται ένα ενιαίο σύστημα ρύθμισης των οφειλών.

– Ενοποιούνται οι φορείς σε τρεις (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) σε ό, τι αφορά την κύρια σύνταξη και η αρχή γίνεται από το 2013, οπότε και οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

– Διαχωρίζονται, οι κλάδοι και οι υπηρεσίες υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας (που αποτελούν το κύριο μέρος των διαθέσιμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ τα 6 νοσοκομεία του ΙΚΑ θα υπαχθούν στις διοικητικές δομές των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή