Εντονο παρασκήνιο πίσω από την αιφνιδιαστική υποβάθμιση της Moody’s

Εντονο παρασκήνιο πίσω από την αιφνιδιαστική υποβάθμιση της Moody’s

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φωτιά» πήραν τα πληκτρολόγια των αναλυτών και των traders που διαπραγματεύονται κρατικά ομόλογα, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Πέραν από τους όποιους αντικειμενικούς λόγους που υπάρχουν πίσω από την άκρως επιθετική κίνηση του οίκου, φαίνεται πως υπάρχουν και παράγοντες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά στην πραγματική κατάσταση της ίδιας της Μoody’s.

Στις οθόνες των αναλυτών το σχόλιο που κυκλοφορούσε περισσότερο ήταν ότι η απόφαση του οίκου οφείλεται κυρίως σε μία… απόλυση. Βέβαια, δεν «απολύθηκε» όποιος και όποιος ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτός που «παραιτήθηκε» δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Ηταν ο υπεύθυνος, μέχρι τα μέσα Μαΐου, για τις βαθμολογίες των κρατών.

Πρόκειται για τον κ. Pierre Cailleteau, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής της Moody’s για την αξιολόγηση χωρών και η έδρα του ήταν στο Λονδίνο. Επισήμως, ο οίκος είχε δηλώσει τότε ότι η απόφαση να απομακρυνθεί από την εταιρεία ο κ. Cailleteau ήταν δικιά του και ότι η εξέλιξη αυτή «δεν αλλάζει την προσέγγιση της Moody’s στην αξιολόγηση των κρατών». Ωστόσο, δεν πέρασε ούτε ένας μήνας και ο οίκος απέδειξε το αντίθετο…

Στο παρασκήνιο, οι άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ο κ. Cailleteau είχε δεχτεί έντονες πιέσεις να ρίξει τις υψηλές βαθμολογίες των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έτσι ώστε οι αξιολογήσεις της Moody’s να συμβαδίζουν με αυτές των άλλων δύο οίκων (Standard & Poor’s και Fitch). Αξίζει να σημειώσουμε ότι όσο η Moody’s μάς έδινε βαθμό Α3, τα ελληνικά ομόλογα γίνονταν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να μειώνεται η αξία τους κατά ένα επιπλέον 5%, όπως συμβαίνει από την υποβάθμιση της Ελλάδας και μετά.

Από ό,τι φάνηκε, ο πρώην γενικός διευθυντής της Moody’s δεν λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο και οι «κακές γλώσσες» λένε ότι το πλήρωσε με την «παραίτησή» του. Πλέον, τη θέση του έχει αναλάβει ο κ. Bart Oosterveld, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αλλαγή προσώπου, αλλά ακόμα μεγαλύτερη στην αλλαγή έδρας. Θεωρούν ότι το γεγονός πως ο νέος υπεύθυνος της Moody’s ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, και όχι στο Λονδίνο, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Αλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν σε δημοσκόπηση του Bloomberg η συντριπτική πλειονότητα υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, είχε επισημάνει ότι η δημοσκόπηση αυτή αφορούσε κυρίως σε αναλυτές των ΗΠΑ, που δεν έχουν καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη.

Πλέον, οι αναλυτές βάζουν στοιχήματα μεταξύ τους για το ποιο θα είναι το επόμενο «θύμα» του αντικαταστάτη του κ. Cailleteau, με τα φαβορί να έχουν την ίδια τύχη με την Ελλάδα να είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Και νέο «όχι» στην αναδιάρθρωση χρέους

Κατηγορηματικά αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Κ. Μαζούχ, που βρισκόταν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο των ελέγχων που έκανε η τρόικα.

Στο περιθώριο της συνέντευξης που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ερωτηθείς ο κ. Μαζούχ σχετικά με το αν θεωρεί πως υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της μετά το 2012, απήντησε δύο φορές «όχι».

Υπενθυμίζεται ότι τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί, κάνουν λόγο για μετά το 2012, καθώς τότε η χώρα θα πρέπει να ξαναβγεί στις αγορές και να δανειστεί το 75% των αναγκών της μόνη της, με ένα χρέος που εκτιμάται πως θα έχει ανέλθει κοντά στο 150% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή