Ευνοϊκή ρύθμιση για τους προ του ’83

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους προ του ’83

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός των δυσμενών ρυθμίσεων μένουν -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- οι προ του 1983 ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και Δημόσιο, εφόσον θεμελίωναν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετία και συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Σε αυτές τις κατηγορίες δίδεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Μια δεύτερη ρύθμιση για την οποία φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία είναι η δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 χρόνων ασφάλισης από τον «πλασματικό χρόνο» στον οποίο περιλαμβάνεται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος ανατροφής παιδιών και η διαδοχική ασφάλιση.

Το συμπέρασμα, πάντως, είναι είναι ότι το ασφαλιστικό «δεν κλείδωσε». Βεβαίως, οι επιτηρητές συμφώνησαν για την καταβολή της βασικής σύνταξης με την ηλικία συνταξιοδότησης. Αλλά τι σημασία έχει αυτή η συμφωνία, όταν μετά το 2015, έτος που φαίνεται να αποτελεί το όριο για τη γενική αύξηση στο 65ο έτος της ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αποχωρούν από την εργασία σε προχωρημένη ηλικία οι ασφαλισμένοι. Αρκετά ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις, την επαγγελματική ασφάλιση και τον συμπληρωματικό ρόλο των ιδιωτικών συντάξεων και των ατομικών λογαριασμών, θα έλθουν με δεύτερη ρύθμιση μέσα στο 2011.

40ετία με όριο το 60ό έτος

Πάντως, η υποχρεωτική 40ετία με όριο το 60ό έτος είναι δεδομένη, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη απόλυτα κατανοητό εάν το μέτρο θα ισχύσει από το 2011. Από τον επόμενο χρόνο θα απαιτούνται 38 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και θα προστίθεται ένας χρόνος κάθε έτος μέχρι και το 2013 οπότε παγιώνεται η 40ετία.

Εναλλακτικά, για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν 40ετία, η πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στο 65ο έτος της ηλικίας. Κατά ένα εξάμηνο τον χρόνο, από το 2011, θα αυξάνεται και η ηλικία των ασφαλισμένων, που σκόπευαν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία στο 58ο έτος της ηλικίας τους. Αντιστοίχως, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα, στο μεν Δημόσιο θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013, ενώ στα λοιπά Ταμεία θα ολοκληρωθεί το 2015.

Το νέο ασφαλιστικό που θα υποβληθεί προς ψήφιση, εκτός απροόπτου, στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10 Ιουλίου, δεν κλείνει αλλά ανοίγει έναν νέο κύκλο διαδοχικών παρεμβάσεων στην κοινωνική ασφάλιση. Οι κοινοτικοί κάνουν λόγο για «ασφαλιστικό σε δόσεις» και δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την επιμονή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τελειώνει με τη μεταρρύθμιση άρον-άρον μέσα στο καλοκαίρι και όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως συμβούλευαν και αρχικώς επέμεναν. Βεβαίως, ο υπουργός Εργασίας εμφάνισε ως νίκη της δικής του διαπραγμάτευσης την αποδοχή του χρονοδιαγράμματος που όριζε ως μήνα κατάθεσης της ρύθμισης τον Ιούλιο.

Η επιμονή αυτή εκπορεύτηκε από καθαρά κομματικούς λόγους, προκειμένου να κλείσει μέσα στο καλοκαίρι ένα θέμα που εάν έμενε ανοικτό, θα μπορούσε, συμψηφιζόμενο με τα πολλαπλά κοινωνικά μέτωπα του φθινοπώρου, να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Ωστόσο, η βιασύνη με την οποία επιχείρησε να κλείσει τη διαδικασία το Εργασίας είχε ως συνέπεια να μην υπάρχουν επαρκή οικονομικά στοιχεία για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης και να οδηγήσει σε διαρκείς διορθώσεις επί του αρχικού σχεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εθνική αναλογιστική αρχή δεν έλαβε ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για να κάνει μια πλήρη μελέτη.

Μέχρι στιγμής τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν αφορούν το ΙΚΑ, χωρίς όμως σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι αναλογιστικές μετρήσεις για τα Ταμεία που έχει ενσωματώσει στο δυναμικό του ή για εκείνα που θα συγχωνευτούν σε αυτό μέχρι το 2015. Για το «στενό» ΙΚΑ, λοιπόν, εκτιμάται ότι τα μέτρα δίδουν βιωσιμότητα μέχρι το 2060, ενώ αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η αντίστοιχη μελέτη για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Για το συγκεκριμένο Ταμείο οι επιτηρητές φαίνεται ότι αποδέχτηκαν την κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση με το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις των ασφαλισμένων και να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση πριν από τον Δεκέμβριο. Μπροστά σε αυτήν τη δυσμενή προοπτική οι κρατήσεις επί των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ θα ξεκινούν από το 3% και θα κλιμακώνονται έως και 10% για τις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.

Αναπλήρωση και ΒΑΕ

Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα είναι 64%, ενώ φαίνεται να διασώζονται οι συντάξεις χηρείας. Αύξηση κατά 5 χρόνια παραμονής στην εργασία προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η ηλικία εξόδου μεταφέρεται στο 60ό έτος από το 55ο που είναι σήμερα. Θα προστίθενται 12 μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2011.

Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή, αφού προηγουμένως συζητηθεί στον κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή