Λουκέτα, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί από το ΣΔΟΕ

Λουκέτα, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί από το ΣΔΟΕ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η τρόικα να εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία των δημοσίων εσόδων, ωστόσο στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα έσοδα κινούνται «σχεδόν όπως αναμενόταν» για το πεντάμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι το διάστημα αυτό τα έσοδα παρουσιάζουν απόκλιση της τάξης των 621 εκατ. ευρώ και ακολουθεί το δύσκολο δεύτερο εξάμηνο που παραδοσιακά τα έσοδα αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς από το πρώτο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε προχθές, μιλώντας στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, ότι η αύξηση των εσόδων δεν μπορεί να προέλθει από αύξηση φορολογικών συντελεστών και μόνο.

Από την πλευρά της, η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι η κατανάλωση θα μειωθεί τους επόμενους μήνες συνεπεία της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ (και των μειώσεων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων) και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, εξέλιξη που θα οδηγήσει και στη μείωση των εσόδων. Τα κρούσματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι ορατά και αποδίδονται στις αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται κυρίως στα τσιγάρα και τα ποτά και αναμένεται να επεκταθούν στο σύνολο του παρεμπορίου. Είναι ενδεικτικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου το ΣΔΟΕ κατέσχεσε περί τα 6,4 εκατ. πακέτα τσιγάρων. Στα αλκοολούχα ποτά, που έχουν υποστεί από τον Μάρτιο του 2009 τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, τα υψηλά επίπεδα των φόρων δημιουργούν κίνητρα για τη διακίνηση παραποιημένων ή νοθευμένων ποτών, με αποτέλεσμα τα έσοδα του Δημοσίου να συρρικνώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρατηρείται υστέρηση της τάξης των 621 εκατ. ευρώ και στην περίπτωση που δεν καταβληθούν προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και περιορισμού της φοροδιαφυγής η απόκλιση θα ξεπεράσει στο έτος το 1,5 δισ. ευρώ. Αν και οι εκπρόσωποι της τρόικας χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιστρέφει ΦΠΑ, ωστόσο αργά ή γρήγορα το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα χρωστούμενα, εαν δεν θέλει να δει επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Εαν συνυπολογισθούν και οι επιστροφές φόρων, η υστέρηση εσόδων το πρώτο πεντάμηνο φθάνει το ένα δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι μπροστά του έχει ένα ιδιαίτερο δύσκολο εξάμηνο και στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η εντατικοποίηση των ελέγχων. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται οι οffshore εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι αδήλωτες πισίνες, οι χειρουργοί και οι συμβολαιογράφοι. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα πρώτα 25 «λουκέτα» σε πολύ γνωστά νυχτερινά κέντρα της παραλιακής, gourmet εστιατόρια και πολυχώρους.

Οι ελεγκτικές εταιρείες

Ταυτόχρονα και ακολουθώντας τις οδηγίες των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσλαμβάνει ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των 600.000 οφειλετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν:

1. Τον εντοπισμό των οφειλέτων του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση θα ξεκαθαρίσουν τον φάκελο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εντοπίζοντας τις διευθύνσεις κατοικίας των οφειλετών. Τα τμήματα που θα συσταθούν για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επικοινωνήσουν με τους οφειλέτες ζητώντας τους να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε εύλογο χρονικό διάστημα.

2. Ταυτόχρονα θα αναζητηθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία των οφειλετών. Στελέχη των ελεγκτικών εταιρειών θα επισκέπτονται τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, ενώ θα ζητήσουν ενημέρωση από τα πιστωτικά ιδρύματα για την περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τα σκάφη αναψυχής και τους λογαριασμούς που τηρούν σε όλες τις τράπεζες.

3. Στην περίπτωση που δεν ανακαλύπτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία για να καλυφθεί το χρέος, θα αναζητούν συνυπόχρεους, συγγενείς κ. λπ.

Αφού σχηματίσουν την εικόνα του οφειλέτη θα αναλάβουν δράση οι ελεγκτές των εφοριών προκειμένου να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Στην περίπτωση που οι οφειλέτες δεν συμμορφώνονται, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ξεκινούν διαδικασίες κατάσχεσης, πλειστηριασμούς κ. λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή