Αλλαγές στη φορολογία μερισμάτων και κίνητρα για τις αποδείξεις

Αλλαγές στη φορολογία μερισμάτων και κίνητρα για τις αποδείξεις

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων, νέα ρύθμιση περαίωσης και διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο της συλλογής αποδείξεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στην παρούσα φάση, ενώ ταυτόχρονα προωθεί και την αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον διαπιστώσει ποια είναι τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην υστέρηση των εσόδων και δεν περιμένει να αποδώσουν μόνον τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά μελετάει κάποιες διορθωτικές κινήσεις για τους τελευταίους μήνες του έτους, έτσι ώστε να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα». Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες αλλαγές θα ανακοινωθούν με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στις 4 Οκτωβρίου) και την εφαρμογή ενός «μίνι» φορολογικού.

Ηδη στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2010 η υστέρηση στα έσοδα έχει ξεπεράσει τα 770 εκατ. ευρώ και η τάση συνεχίζει να είναι έντονα ανοδική. Συνολικά, εκτιμάται ότι φέτος η υστέρηση εσόδων θα είναι της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ έναντι των στόχων που αναγράφονται στο Μνημόνιο.

Πέραν, όμως, των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της φετινής εικόνας των εσόδων, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και αλλαγές στη φορολογία των μερισμάτων, με στόχο να δώσει ακόμα περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να επανεπενδύουν τα κέρδη τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πάντως ότι ο διαχωρισμός που υπάρχει μεταξύ αδιανέμητων και διανεμόμενων κερδών «είναι αδιαπραγμάτευτος» και θα συνεχίσει να υφίσταται. Οι αλλαγές που μελετώνται αφορούν τη μείωση της «ψαλίδας» των συντελεστών φορολόγησης των μεν (24% για τα αδιανέμητα) και των δε (40% για τα διανεμόμενα), ώστε οι επιχειρήσεις να μην επιβαρύνονται τόσο πολύ με φόρους και να στρέφουν τα κεφάλαιά τους σε επενδυτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια:

1. Να φορολογεί διανεμόμενα και αδιανέμητα μερίσματα επ’ ονόματι της εταιρείας με συντελεστή 24% (ο οποίος σταδιακά θα μειωθεί σε 20%). Στη συνέχεια εάν δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο τα μερίσματα θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και ο φόρος που θα προκύψει θα συμψηφιστεί με τον φόρο που κατέβαλε η εταιρεία για τα διανεμόμενα. Ετσι, θα μειωθεί η παρακράτηση φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

2. Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των μερισματούχων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και να είναι διαφορετική η φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων των δύο. Με αυτόν τον τρόπο θα αρθούν οι αντιδράσεις των πολυεθνικών που έχουν θυγατρική στην Ελλάδα ή την έδρα τους στη χώρα μας και θυγατρικές σε άλλες χώρες της Ε. Ε.

Το προσεχές διάστημα θα πρέπει να καθοριστούν και οι λεπτομέρειες για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011, ενώ σε ό, τι αφορά τις παρεμβάσεις που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο για την τόνωση των εσόδων φέτος, αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με δύο αλλαγές.

Πρώτον, μελετάται η προώθηση νέας ρύθμισης περαίωσης για ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή έως το τέλος του έτους (χρήσεις 2000-2004). Στόχος είναι να μη χαθούν υποθέσεις και έσοδα λόγω του ότι ο μηχανισμός δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να προλάβει να διεκπεραιώσει όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν.

Δεύτερον, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει έξτρα έκπτωση φόρου σε όσους συλλέξουν αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή προς τη φοροδιαφυγή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ. λπ.). Οι εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν επιπλέον έκπτωση της τάξης του 20% έως και 100%. Δηλαδή, μία απόδειξη υδραυλικού ύψους 100 ευρώ να προσμετράται για 200 ευρώ στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να προχωρήσει εντός του Σεπτεμβρίου στην ανακοίνωση των αλλαγών που θα γίνουν σε ό, τι αφορά τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Στο πλαίσιο του περιορισμού της φοροδιαφυγής προβλέπεται η σύσταση πέντε ειδικών ομάδων δράσης και η επάνδρωσή τους με 250 υπαλλήλους που θα βάλουν στο στόχαστρό τους τα μεγαλύτερα εισοδήματα, την «επώνυμη» φοροδιαφυγή και το πόθεν έσχες (σκάφη, αυτοκίνητα, πισίνες, offshore εταιρείες κ. λπ.), την ακίνητη περιουσία, την είσπραξη ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων από εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, εξετάζεται η ολοκληρωτική αλλαγή του συστήματος εφοριών και τελωνείων. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να αποφασίσει την κατάργηση εφοριών και τελωνείων, αλλά και την ταυτόχρονη δημιουργία φορολογικών ΚΕΠ που θα έχουν ως στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Ακόμη, μελετάται η επανασύσταση και η αναβάθμιση του ΣΔΟΕ, ενώ τον έλεγχο των οικονομικών υπηρεσιών κάθε περιφέρειας θα έχει το Περιφερειακό Κέντρο, το οποίο θα συντονίζει και θα ελέγχει τις διαδικασίες είσπραξης φόρων και τελών, των ελέγχων, ακόμη και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων.

Αναζητούν νέα μέτρα

Στα 3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα εκτιμώμενα έσοδα για το 2011 από τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν. Το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την τρόικα θα συμπεριλάβει στον νέο προϋπολογισμό έσοδα:

– 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ημιυπαίθριων χώρων.

– 1,5 δισ. ευρώ από τα κίνητρα που θα δοθούν για να ρυθμιστούν παραβιάσεις χρήσεως γης.

– 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και

– 300 εκατ. ευρώ από την επιβολή του «πράσινου φόρου» στις επιχειρήσεις βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον αυτών, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί αυτή τη στιγμή και νέα μέτρα τα οποία θα καλύψουν τις απώλειες από τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί (ύψους 1 δισ. ευρώ) και δεν θα εισπραχθούν λόγω της εξαίρεσης κάποιων προϊόντων από τη μετάταξή τους από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή