Την έξοδο από την κρίση αναζητούν τα ελληνικά έπιπλα σε Τζέντα – Ν. Υόρκη

Την έξοδο από την κρίση αναζητούν τα ελληνικά έπιπλα σε Τζέντα – Ν. Υόρκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις άνευ προηγουμένου δέχεται ο κλάδος του επίπλου τους τελευταίους μήνες. Οι απώλειες στον τζίρο εκτιμάται ότι αγγίζουν έως και το 50% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ κυριολεκτικά αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις άλλοτε ακμάζουσες εμπορικά λεωφόρους, όπως η Ποσειδώνος, η Κηφισίας και η Βουλιαγμένης, με πολλά καταστήματα να έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο. Στην καλύτερη περίπτωση, οι πλέον υγιείς επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση τζίρου περίπου 25%, εξέλιξη που πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης της αγοράς.

Στο περιβάλλον αυτό, οι επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα στρέφονται στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, η Βαράγκης «χτίζει» τη σχέση της με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, σε συνέχεια επιτυχημένης υλοποίησης έργων στην περιοχή, ενώ οργανώνει την παραγωγή νέας σειράς προϊόντων design, με σκοπό τη διάθεσή τους κυρίως στο εξωτερικό. Δυνάμει της συνεργασίας με τη Βαράγκης, ο Δρομέας ευελπιστεί ότι μέρος της δικής του παραγωγής θα βρει τον δρόμο προς τις αραβικές χώρες. Στην ίδια λογική, η Moda Bagno Ν. Βαρβέρης, οι πωλήσεις της οποίας υποχωρούν περίπου 20%, βλέπει θετικές επιδόσεις στο κατάστημα που λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη -το οποίο συνεισφέρει σε ετήσιες πωλήσεις περί τα 3,5 εκατ. ευρώ- μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρού δικτύου καταστημάτων στην τουρκική αγορά. Από το εξωτερικό εισπράττει και ο όμιλος SATO θετικά μηνύματα, με τις θυγατρικές του σε Γερμανία και Τουρκία να ενισχύουν τις πωλήσεις του στο φετινό εξάμηνο και να παραμένουν κερδοφόρες, τη στιγμή που στην Ελλάδα ο τζίρος του υποχώρησε 15%. Στο εξωτερικό επενδύει επίσης η Cocomat, ανοίγοντας την αμερικανική, καναδική και αραβική αγορά στα προϊόντα της, αφού οι πωλήσεις της στην Ελλάδα υποχωρούν περίπου 12%. Ηδη ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα εγκαινιάζεται ένα σημείο πώλησης στο Τορόντο, ενώ σύντομα εγκαινιάζεται το πρώτο κατάστημα Cocomat στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας φέρεται να είναι ο βασικός παράγοντας συρρίκνωσης του κλάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας υποχώρησε 29,1% τον Ιούλιο συγκριτικά με πέρυσι, ενώ η υποχώρηση διαμορφώνεται σε 24,8% στο φετινό επτάμηνο. Εξίσου αποκαρδιωτικά είναι τα αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία για τον κλάδο του επίπλου, με τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής να υποχωρεί κατά 44,1% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο. Οι απώλειες στο οκτάμηνο αγγίζουν το 30,5% φέτος συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 48,1% τον Αύγουστο συγκριτικά με τον Ιούλιο. Στο περιβάλλον αυτό, πάντως, έχει ενδιαφέρον η άποψη του καθηγητή Γ. Μαντάνη, του τμήματος Ξύλου & Επίπλου, του ΤΕΙ Λάρισας. Με ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων που άγγιζε το 60% έως πρότινος, ο κ. Μαντάνης υπογραμμίζει την επίπτωση που έχουν στο μέλλον των αποφοίτων του τμήματος τα λουκέτα των παραγωγικών επιχειρήσεων. Το 40% των εισακτέων απασχολούνται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ξεκινάει τη δική του επιχείρηση. Πρόκειται για τους επαγγελματίες που δέχονται σήμερα τις σημαντικότερες πιέσεις λόγω της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή