Τελική ευθεία στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Τελική ευθεία στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φαρμακοποιοί αποδεικνύονται, τελικώς, στην πράξη τα πιο «σκληρά καρύδια» που θα πρέπει να σπάσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα. Και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι στη Βουλή θα διαδραματιστεί η τελική πράξη της απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) συνεχίζει τις απεργίες, βάζοντας τριήμερο «λουκέτο» στα φαρμακεία την ερχόμενη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δηλώσει ότι ο διάλογος των δύο πλευρών έχει λήξει και η συζήτηση επί των μέτρων απελευθέρωσης του φαρμακευτικού επαγγέλματος θα διεξαχθεί πλέον στη Βουλή, κατά την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου «Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Σύστημα Υγείας» που «φιλοξενεί» τις σχετικές διατάξεις.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διατύπωση στο σχέδιο νόμου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι «θολή» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και σε ένα μη φαρμακοποιό να ιδρύσει φαρμακείο. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ο ΠΦΣ αντιδρά έντονα στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα ανοίγματος και νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από τα κέντρα συνταγογράφησης φαρμάκων (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων).

Οι δικηγόροι

Τις «κόκκινες» γραμμές για το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των επαγγελμάτων τους έχουν χαράξει και οι δικηγόροι, αν και διαφαίνεται ένας διαχωρισμός ως προς τη στάση των δικηγόρων της Αθήνας σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι δικηγόροι αντιδρούν στην κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης. H κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι αν το κάνει θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στα Ταμεία, προχώρησε σε μερική αλλαγή του πλαισίου. O δικηγόρος και όχι ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να προκαταβάλλει τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις.

Κομβικό σημείο των διαβουλεύσεων αποτελεί και η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και η αντικατάστασή τους με ένα σύστημα «ενδεικτικών νόμιμων αμοιβών», το οποίο θα καθορίζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους συλλόγους. Για να υπολογιστούν οι εισφορές διατηρούνται οι σημερινές «ελάχιστες αμοιβές», ως ποσά όμως αναφοράς.

Για τους δικηγόρους της περιφέρειας, υπάρχει ένας ακόμη σκόπελος, αυτός της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι δικηγόροι επικαλούνται απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Ελλάδα, ως νησιωτική χώρα, διατηρώντας τέτοιους «γεωγραφικούς περιορισμούς» ενθαρρύνει κυρίως νέους δικηγόρους να μείνουν και να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε νησιά. H έκδοση, πάντως, των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων αναμένεται τον Ιούνιο.

Οι συμβολαιογράφοι

Η απελευθέρωση του επαγγέλματος για τους συμβολαιογράφους, που θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί, επιχειρείται με προσεκτικά βήματα. «Αγκάθι» στον διάλογο με το υπουργείο, η αύξηση του αριθμού τους. Οι καθορισμένες θέσεις και η επιλογή τους με διαγωνισμό δικαιολογούνται από τις ευθύνες για την εγγύηση των συναλλαγών και αποτελούν κοινό φαινόμενο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, αίρονται γεωγραφικοί και διαφημιστικοί περιορισμοί. Ως δημόσιοι λειτουργοί, οι αμοιβές τους καθορίζονται υποχρεωτικά με νόμο. Ομως, το νομοσχέδιο προβλέπει τον επανακαθορισμό της αναλογικής αμοιβής, ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Στις περιπτώσεις που η αξία αυτή υπερβαίνει ένα καθοριζόμενο όριο, η αναλογική αμοιβή παύει να είναι υποχρεωτική και μπορεί να συμφωνείται μικρότερη αμοιβή του συμβολαιογράφου.

Οι μηχανικοί

Με σταδιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αλλά και κινήσεις… για την επόμενη ημέρα της κατάργησης της κατώτατης αμοιβής τους απαντούν οι μηχανικοί στις προτάσεις της κυβέρνησης. Την επόμενη Πέμπτη, το Τεχνικό Επιμελητήριο θα αποκλείσει συμβολικά έξι πολεοδομικά γραφεία στην Αθήνα, ενδεχομένως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ απέστειλε σχέδιο τεσσάρων σημείων στο υπουργείο Υποδομών, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να προληφθούν στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά από την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής του μηχανικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή