Παράνομες οι χρηματοδοτήσεις ΓΕΝΟΠ από ΔΕΗ

Παράνομες οι χρηματοδοτήσεις ΓΕΝΟΠ από ΔΕΗ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «βόμβα» πολλών μεγατόνων παραλληλίζουν, αυτοί που γνωρίζουν, το Πόρισμα Ρακιντζή για τη νομιμότητα των χρηματοδοτήσεων της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Εγκυρες πηγές από πλευράς των συναρμοδίων υπουργείων μεταφέρουν ότι η ενδελεχής έρευνα που πραγματοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λεονάρδος Ρακιτζής έδειξε ότι οι εκροές από τα ταμεία της ΔΕΗ προς τα ταμεία της ΓΕΝΟΠ, ύψους 25 εκατ. ευρώ το διάστημα 1999-2010, είναι στο σύνολό τους παράνομες.

Ο κ. Ρακιντζής φέρεται να έχει απορρίψει πλήρως και τις δύο γνωματεύσεις της ΔΕΗ που εμφάνιζαν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων ως νόμιμες και μόνο κάποιες εξ αυτών στα όρια της νομιμότητας. Το πόρισμα είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί στην υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη λίγο πριν από το Πάσχα, δρομολογώντας εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔΕΗ, που προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Για τις εξελίξεις δεν είναι ανυποψίαστη η ΓΕΝΟΠ, όπως φάνηκε από ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Κυριακή. «Δεν παζαρεύουμε τη στάση μας απέναντι στο ξεπούλημα της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Μα ακόμα να μας μάθετε; Εδώ δεν λυγίσαμε με άλλους τρόπους. Το πόρισμα Ρακιντζή θα μας λυγίσει;». Δεν είναι τυχαία ούτε η αναφορά της ΓΕΝΟΠ στο πόρισμα Ρακιντζή ούτε η σύνδεσή του με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. H ΓΕΝΟΠ είναι φανερό ότι προετοιμάζεται για την επερχόμενη θύελλα, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και οι διοικήσεις της ΔΕΗ από το 1999 και μετά, που ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ. Ανεξάρτητα από τη νομική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα, το ουσιαστικό είναι ότι το πόρισμα Ρακιντζή ανατρέπει το σαθρό υπόβαθρο των σχέσεων διοίκησης και συνδικάτου στη ΔΕΗ, που κυριάρχησε διαχρονικά και με τη συναίνεση των εκάστοτε εποπτευόμενων υπουργών.

Η κοινοποίηση του πορίσματος αναμένεται να επισπεύσει αλλά και να δώσει άλλο τόνο στις εξελίξεις γύρω από τις προωθούμενες αλλαγές στη ΔΕΗ, που συνδέονται με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Μνημονίου.

Γύρω στο Πάσχα τοποθετούνται τόσο οι οριστικές αποφάσεις της Κομισιόν για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη όσο και η θεσμοθέτηση των αποφάσεων για τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. H καθυστέρηση με την οποία το ΥΠΕΚΑ προχωράει τις παραπάνω αναγκαίες αλλαγές με βάση το Μνημόνιο μπορεί, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να υποχρεώσει τη χώρα να αναζητήσει νωρίτερα σενάρια περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή