Πολλές οι γκρίζες ζώνες του νέου εφαρμοστικού νόμου

Πολλές οι γκρίζες ζώνες του νέου εφαρμοστικού νόμου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 7,3% του ΑΕΠ έναντι αρχικών προβλέψεων 7,6%.

Ωστόσο, οι γκρίζες ζώνες του νέου εφαρμοστικού νόμου είναι αρκετές και δεν λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι και τα νέα αυτά μέτρα θα αποδειχθούν λίγα. Στηρίζουν την άποψή τους, αφενός στην αδυναμία είσπραξης ορισμένων φόρων που προβλέπονται στον νέο νόμο, αφετέρου στη μεγαλύτερη ύφεση της αγοράς που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων κυρίως από τους έμμεσους φόρους. Επίσης, αν και ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίσθηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, δεν αποκλείεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα, όπως, για παράδειγμα, στην αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η εσπευσμένη κατάθεση και ψήφιση του εφαρμοστικού αφήνει αδιευκρίνιστες αρκετές από τις βασικότερες και πιο επώδυνες ρυθμίσεις. Ειδικότερα:

1. Τέλος άσκησης επιτηδεύματος: Η σχετική διάταξη όπως είναι διατυπωμένη εντάσσει στο τέλος επιτηδεύματος τους «μισθωτούς» με εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Επίσης, εντάσσει τα αδρανή μπλοκάκια καθώς και τους μισθωτούς που έχουν εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα. Αρχικά ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες τροποποιήσεις. Ωστόσο οι ανωτέρω κατηγορίες δεν εξαιρέθηκαν από το τέλος επιτηδεύματος. Δεν αποκλείεται, με υπουργική απόφαση, να υπάρξει σχετική απαλλαγή τους από τον νέο φόρο.

2. ΦΠΑ: Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% από 1.9.2011. Οι πιέσεις πάντως των επιχειρηματιών κυρίως ξενοδόχων για αναβολή του μέτρου είναι έντονες και υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό. Τη θέση των ξενοδόχων ενστερνίζεται και ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι στο πρώτο εξάμηνο σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση.

3. Επαναπατρισμός: Το πλαίσιό του δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, ενώ η ρύθμιση που ισχύει σήμερα έφερε πενιχρά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ελβετία προκειμένου να φορολογηθούν τα κεφάλαια των Ελλήνων που είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

4. Εισφορά αλληλεγγύης: Μέχρι το τέλος του έτους το υπ. Οικονομικών θα έχει αποστείλει το «ραβασάκι» για την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν ταυτόχρονα και το σημείωμα για το τέλος επιτηδεύματος. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν πιθανότατα το φθινόπωρο αντιμέτωποι με έναν πραγματικό χείμαρρο φορολογικών υποχρεώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή